Egyre tudatosabbak a magyarok

Nőtt a lakosság pénzügyi tudatossága a válságban
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány ellenére tavaly is folytatódott az önkéntes pénztári adókedvezményt igénybe vevők számának bővülése. Négy év alatt, 2019-re a duplájára, 43 milliárd forintra nőtt az önkéntes pénztári adókedvezmények összege, a kedvezményezettek száma 300 ezerrel nőtt, 910 ezerre.
Az államtitkár szerint a kedvező jelenség hátterében az áll, hogy az öngondoskodást adókedvezménnyel és az adminisztrációs terhek átvállalásával is segíti a kormány, továbbá az adó- és pénzügyi tudatosság erősödésének is szerepe van abban, hogy az adókedvezmény összege és az igénybe vevők száma évről-évre nő.
A kedvezmény igénybevétele és kezelésének módja is az öngondoskodást segíti. Az adóból visszajáró összeget az adóhivatal közvetlenül a pénztárnak utalja, ezzel is nő az időskori megtakarítás összege. A kedvezmény igénybevétele egyszerű, mivel 2017 óta az adóhivatal készíti el az szja-bevallást – mondta az államtitkár.
A magyar e-szja rendszer Európában egyedülálló módon a kedvezmény igénybevételéhez szükséges sorokat is kitölti, a bevallási tervezet még a pénztár számlaszámát is tartalmazza. Mindössze a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell kiválasztania azt, hogy melyik pénztárba utalja át a hivatal a visszajáró adó összegét – magyarázta Tállai András.
A 2020-ról szóló szja-bevallások elektronikusan március 15-től érhetőek el. A tervezet jóváhagyását, kiegészítését követő 30 napon belül az adókedvezmény összegét át is utalja az adóhivatal az önkéntes pénztári számlákra.
Forrás: Magyar Nemzet
Kép: vasarnap.hu