Hírek

Hírek

Kivezethetnek több adónemet is jövőre Varga Mihály szerint

A pénzügyminiszter szerint jövőre már a fogyasztás mellett a beruházások is segítik a gazdasági növekedést. Az állami újraelosztás mértékét pedig csökkenteni fogja a kormány.

A magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint jövőre a fogyasztás és a beruházások is hajthatják a növekedést, ami így a 3-6 százalék közötti ütemet érheti el, így néhány kisebb adónemet is kivezethetnek, miközben folytatódhat a GDP-arányos költségvetési hiány csökkentése is.

A tárcavezető először kifejtette reményét azzal kapcsolatban, hogy a Draghi-jelentés nem úgy végzi, mint annyi uniós dokumentum, így sikerül javítani az Európai Unió versenyképességét is. A Portfolio Budapest Economic Summit konferencián Varga Mihály azt is elárulta, hogy 2010 óta gyengült a magyar gazdaság potenciális növekedése, főként a koronavírus és az orosz–ukrán háború miatt, ám az elmúlt években már egyre közelebb van a növekedés üteme a potenciális növekedéshez, ami 3 százalék körül lehet most.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/10/kivezethetnek-tobb-adonemet-is-jovore-varga-mihaly-szerint

Forrás: vg.hu
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Újra lehet nevezni az Önként Jöttem díjra

A Családbarát Magyarország Központ az önkéntes munka elismerése és az önzetlen magatartás népszerűsítése céljából hozta létre az Önként Jöttem díjat.

Az önkéntesek azok a csendes hősök, akik idejüket és energiájukat áldozzák, hogy segítsenek másokon.

A kitüntetést minden évben olyan szervezet nyerheti el, amely legalább egy éven át, ingyenesen végzett valamilyen társadalmilag hasznos tevékenységet, és hozzájárult az önkéntesség kultúrájának növekedéséhez és előmozdításához.

A Családbarát Magyarország Központ az Önként Jöttem díj átadásával szeretné a jó példát erősíteni olyan emberek tevékenységének bemutatásával, akik önzetlenül teszik szebbé, jobbá, élhetőbbé környezetünket, mindennapjainkat!

Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, az Önként Jöttem díj nagykövete hangsúlyozta: „Az önkéntesek rendkívül értékes erőforrást jelentenek, elkötelezett tevékenységükkel hozzájárulnak mindannyiunk számára fontos célok eléréséhez.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20241015-ujra-lehet-nevezni-az-onkent-jottem-dijra

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Facebook/Koncz Zsófia

Csaknem 1500 milliárd forintot fordít a magyar állam gyermekvédelemre

A szociális terület nem könnyű, százezer abban dolgozó ember látja, hogy ez egy „kőkemény küzdősport” – hangsúlyozta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Lakiteleken.

Fülöp Attila a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének (SZIME) 24. konferenciáján elmondta, a szociális területen dolgozóknak „nemcsak egy valakivel kell megküzdeni, hanem általában sokan vannak még mellette, jön a család, jönnek a hozzátartozók, szóval, ott sok szeplő fölé kell bevinni egy-egy csatát, aminek egyetlen célja az, hogy valakinek az életén segíteni próbáljanak.”

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy gyermekvédelemre, gyermekjólétre ma csaknem 1500 milliárd forintot fordít az állam, ez az összeg 2010-ben 325 milliárd forint volt. Hozzátette, a szociális területen egységes bértábla van, az átlagbér pedig a 470 ezer forint, amely 2010-ben 137 ezer forint volt.

Fülöp Attila szót ejtett az elmúlt négy év nehézségeiről, a covidról és a háborúról is. Elmondta, a kormány 38 milliárd forintot költött el csak arra, hogy az állami, önkormányzati, egyházi és civil intézményeknek a megemelkedett gáz- és villanyszámláját ki tudja fizetni. Kiemelte: a rezsikompenzáció, az intézményi költségvetés növelése, a béremelés, az egyházi, önkormányzati, civil és állami szférában egyaránt megtörtént.

A szociális törvényben is fontosnak ítélte rögzíteni, hogy az egyéni felelősségvállalást nem lehet mellőzni. Természetesen ott van a családi felelősségvállalás kötelezettsége, és ha ezen túljutunk, akkor az önkormányzat és az állam kötelezettségvállalása is ott van – hangoztatta az államtitkár. Hozzátette, a szociális területet csak akkor lehet jól megoldani, ha azok a szereplők is feladatot vállalnak, akik a legközelebb állnak az adott emberhez, családhoz. Fülöp Attila jelezte: a kormány ezért indította el a területi szakmatámogatási rendszert, amelynek pályázatában 380 millió forint áll rendelkezésre.Az államtitkár szólt a gondosóra programról, amiről elmondta: 650 ezer idős használja, biztonságérzetet ad, és az intézményekre nehezedő nyomást is tudja tompítani. Fülöp Attila emellett kiemelte a szakápolási központok fontosságát is, amelyben nem egészségügyi, hanem ápolási, idősotthonhoz hasonló tevékenység zajlik.

A fogyatékosok világával összefüggő témában Fülöp Attila kiemelte: néhány évvel ezelőtt kezdődött el az a folyamat, amelynek keretében a nagy létszámú fogyatékossági intézmények helyett próbálnak áttérni a támogatott lakhatás irányába, ami családias légkört teremthet az érintetteknek. Ismertette: már több mint ötezren áttértek a nagy intézményekből a kicsikbe, vagy már rögtön oda költöztek be.

Kósa Ádám, a Belügyminisztérium (BM) fogyatékosságügyi államtitkára köszöntőjében elmondta, a nemrégiben létrehozott államtitkárság legfontosabb feladata az, hogy minden támogatást megadjon az önálló életvitelhez, a képzésekhez, a lakhatáshoz, a szolgáltatások eléréséhez, a mobilitáshoz és a munkavállaláshoz. Azt szeretnénk, hogy olyan mértékű segítséget tudjunk adni a fogyatékossággal élőknek, amelynek köszönhetően ezek az emberek a jövőben is teljesen önállóan tudjanak élni és érvényesülni – tette hozzá.

Forrás: magyarhirlap.hu / MTI
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország öles léptekkel halad a zöld átállás felé

Magyarország öles léptekkel halad a zöld átállás felé, a klímabajnokok csoportjába tartozik, a kormány konzervatív klímapolitikát valósít meg − hangsúlyozta az energiaügyi miniszter egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Az 1990-es bázisévhez képest 43 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferencián csütörtökön. Hozzátette: 2030-ig a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának részaránya 0,1 százalék alá csökken. Európa egésze hétszázalékos részarányt képvisel a globális kibocsátásban − ismertette.

A megújulók részaránya 2030-ig 30 százalékra emelkedik a bruttó végső energiafelhasználáson belül. Mostanra megvalósult, hogy Magyarország bizonyos időszakokban 100 százalékban karbonsemlegesen állítja elő a szükséges villamosenergiát, ezt a lakossággal közös eredménynek nevezte a tárcavezető, aki azt is elmondta, hogy az MVM villamosenergia-termelésének 85 százaléka karbonmentes forrásokból származik. Az ország energiaszuverenitásának alapja részben a napenergia.

A miniszter tájékoztatója szerint a napenergia aránya a magyar áramtermelésben 2023-ban a világon a harmadik legmagasabb volt.

Jelenleg 7,2 gigawatt (GW) a napenergia kapacitás, míg 2010-ben alig 1 GW volt. Ezen belül 280 ezer háztartási kiserőmű működik, 2030-ig 12 GW beépített kapacitás elérésére számítanak. Ez infrastrukturális fejlesztési igényeket keletkeztet − mondta.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2024/10/lantos-csaba-magyarorszag-oles-leptekkel-halad-a-zold-atallas-fele

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

Magyarországon 2010 óta igyekeznek családbarát környezetet teremteni, családbarát országot építeni

A testi és a lelki egészség egyensúlyának fontosságára hívta fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára A család mint lelki orvosság című műhelykonferencián szerdán Budapesten.

Beneda Attila a lelki egészség világnapja alkalmából rendezett eseményen elmondta: az Egészségügyi Világszervezet meghatározása alapján az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.

Kiemelte, Magyarországon 2010 óta igyekeznek családbarát környezetet teremteni, családbarát országot építeni, egy olyan, több generációra alapuló rendszert létrehozni, amely a teljes életutat lefedve járul hozzá a családok boldogságához. Beneda Attila hozzátette: nagyon fontos a család intézményének újraértelmezése, újraértékelése, újbóli felfedezése, hiszen az azt megelőző mintegy ötven év rengeteg kárt és rombolást okozott.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: NorthFoto

Magyarország továbbra is elkötelezett a schengeni övezet mellett

Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn levélben tájékoztatta Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyi biztosát arról, hogy Magyarország – a Holland Királysághoz hasonlóan – kimaradását kéri az Európai Unió menekültügyi és migrációs szabályozásaiból, amennyiben a jövőben szerződésmódosításra kerülne sor, és ennek érdekében megindítja a megfelelő eljárásokat.

Bóka János a Facebook-oldalán azt írta: Magyarország kormánya elkötelezett amellett, hogy határozott lépéseket tegyen határainak védelme és a nemzetbiztonságot veszélyeztető illegális migráció megfékezéséért.

„Úgy véljük, hogy jelenleg a migráció feletti erősebb nemzeti kontroll visszaállítása az egyetlen lehetőség arra, hogy e célokat elérjük és az illegális migrációt hatékonyan megfékezzük” – tudatta a miniszter.

Ugyanakkor Magyarország továbbra is elkötelezett a schengeni övezet mellett, amely az illegális migráció és a biztonsági fenyegetések miatt elhúzódó és széles körben bevezetett belső határellenőrzések eredményeként sajnos széttöredezetté vált – fűzte hozzá Bóka János.

Forrás: hirtv.hu
Fotó: hirtv.hu / MTI

 

A kormányfő megerősítette a családi adókedvezmény gyarapodásának mértékét

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában elmondta, elsősorban magunkkal kell törődni, és arra koncentrálni, hogy elérjük a gazdasági semlegességet.

„A gazdasággal kell törődnünk. Mi gazdasági semlegességet szeretnénk elérni. Ennek megalapozása zajlik a tervek szintjén” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint a magyar gazdaság arra épül, hogy sokkal több terméket állít elő, mint amennyire szükség van.

Ennek kapcsán pedig egy rendkívüli kijelentést is tett: „Két-három éven belül egymillió forint lehet az átlagjövedelem” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki kitért a magyar családok mindennapjait érintő pozitív fejleményekre is:

„A következő évben kétszeresére emeljük a gyerekek után járó családi adókedvezményt!” – írta közösségi oldalán a kormányfő.

Forrás: mandiner.hu
Fotó: Orbán Vikor Facebook-oldala

Magas színvonalú üzemeltetés a cél

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl Zrt. és Budapest Airport Zrt. kedden Budapesten, amivel egy új korszak kezdődik a magyar aviatikában. A cél, hogy az idei nyarat jellemző méltatlan állapotok ne alakulhassanak ki még egyszer a légi közlekedésben.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára, a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke az aláírási ünnepségen hangsúlyozta: a két társaság stratégiai jelentőségű együttműködést kötött, amely oda vezet, hogy a légi közlekedésben magasabb szintű utasélményt, ügyfélkiszolgálást tudnak biztosítani.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a magyar aviatikában új korszak kezdődik, közös stratégia mentén fog együttműködni a HungaroControl Zrt. és a Budapest Airport Zrt. Lóga Máté elmondta, a két vállalat különálló marad, ugyanakkor az aviatikára vonatkozó főbb stratégiai döntéseiket, irányokat egészséges, szinergiákat kiaknázó módon egyeztetik.

A két vállalat mindenben együtt fog működni azért, hogy az idei nyarat jellemző méltatlan állapotok ne alakulhassanak ki még egyszer a légi közlekedésben – jelentette ki az államtitkár.

Megjegyezte, pozitívan értékelték a légitársaságok részéről az idén júliusban, augusztusban hozott lépéseket, amelyek elősegítik, hogy 2025-ben kiegyensúlyozott, sikeres nyári szezont bonyolítsanak.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/gazdasag/2024/10/02/hungarocontrol-budapest-airport-egyuttmukodesi-megallapodas-utazas-repter/

Forrás: index.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárt

Adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez

 

A demokratikusan választott önkormányzatok rendszerében 35 év alatt megteremtődtek a feltételei egy olyan felfogásnak, hogy a központi hatalom és a helyi hatalom szövetségese legyen egymásnak – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Székesfehérváron, a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett hétfői ünnepségen.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy egy emberöltő telt el a rendszerváltoztatás óta, és az eltelt idő jól mutatja, hogy milyen óriási utat tett meg az önkormányzati rendszer.

Úgy fogalmazott: „ahogy haladtunk előre az időben, nagyon sokat csiszolódott az önkormányzatokkal kapcsolatos felfogás, a működésükről alkotott elképzelés és a központi kormányzatok viszonyulása is az önkormányzatokhoz”. Hozzátette: a központi és a helyi hatalom érdekei sok esetben eltérőek ugyan, de van olyan közös cél, amely minden érdekellentétet felold: a közjó szolgálata.

A miniszter szerint a közigazgatásban dolgozók mindannyian arra szerződtek, hogy a közjót szolgálják.

Forrás: magyarhirlap.hu

Fotó: MTI/Mónus Márton

Elkészült a nemzeti népegészségügyi stratégia

Elkészült a nemzeti népegészségügyi stratégia, amely az elkövetkező tíz évre határozza meg a terület fő célkitűzéseit, a tennivalókat, a beavatkozási pontokat, valamint az eredmények követését – mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kedden Budapesten.

Takács Péter hozzátette: a dokumentum a prevenciós szemléletet helyezi előtérbe, de a korai betegségfelismerés is hangsúlyt kap a következő időszakban. A kormány célja, hogy a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen – emelte ki.

Mint mondta, ezen a területen „komoly elmaradásban” van az ország az európai uniós átlaghoz képest, ami nemcsak az egyes emberek életminőségére, hanem az ország gazdasági teljesítményére is hatással van.

Egyes tanulmányok szerint minden egészségben eltöltött életév 0,4 százalékkal növeli a GDP, és az uniós átlagtól való 3-3,5 éves hátrány egy jelentős lemaradás – mondta.

A népegészségügyi stratégia elkészítésére a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét (NKE) kérte fel a Belügyminisztérium, a dokumentum egyfajta „sorvezetőként, vezérfonalként” szolgál majd a jogalkotáshoz és az egészségügyi szakpolitika kidolgozásához – ismertette.

Takács Péter beszámolt arról, hogy a közös munkának már vannak eredményei. Ezek között említette, hogy országossá terjesztették a vastagbélszűrést az 50-70 éves korosztálynál. Idén szeptembertől az egészségnevelés az iskolai tananyag része lett a felső tagozatban, ezt később bevezetik az óvodákban és az alsó tagozaton, valamint a gimnáziumban és a szakiskolai oktatásban is.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20240924-takacs-peter-elkeszult-a-nemzeti-nepegeszsegugyi-strategia

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MTI/Purger Tamás