Hírek

Hírek

Fontos, hogy a fiatalokat érdekelje a közélet

A magyar ifjúság előtt álló legnagyobb kihívások között van a közösségek hiánya, a szomszédban zajló háború és a digitalizáció.

Fontos, hogy a fiatalokat érdekelje a közélet – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán a szlovákiai Gombaszögi Nyári Táborban, ahol a Kárpát-medencei magyar ifjúságról szóló pódiumbeszélgetésen vett részt.

Nagy-Vargha Zsófia a Hogy állnak a fiatalok? című beszélgetésen kiemelte, a minisztériumon belül lényeges szempont, hogy egyes programok a határon túlra is eljussanak.

Elmondta, az ifjúságpolitikán belüli tehetséggondozás keretében sok ösztöndíj működik a határon túl, szinte ugyanolyan formában, mint a magyarországi fiatalok számára. Több olyan programot is meghirdetnek, mint amilyen az Ady Endre-ösztöndíj vagy a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj – tette hozzá.

Kiemelte, a minisztériumban igyekeznek minden programot nyitottá tenni. Nagy-Vargha Zsófia arról is beszélt, hogy az okoseszközök „nagyon komoly” függőséget kezdenek okozni, ez a probléma pedig egy teljes társadalmat érintő kihívás, nemcsak Magyarországon, hanem a világban is – közölte.

Mint mondta, a fiatalok mentális egészségére kiemelten kell figyelni, melyre az egyik legjobb „orvosság” a gombaszögihez hasonló fesztivál, hogy a fiatalok tudjanak egymással beszélgetni, egymáshoz kapcsolódni és valakihez fordulni problémáikkal. Hozzátette, a minisztérium többek között támogatja a telefonos lelkisegély szolgálatokat is, emellett a NIT-tel közösen elindítottak egy hálózatos önkéntes programot is, mely hozzá tud járulni a szociális érzékenység növeléséhez és a közösségépítéshez.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20240717-nagy-vargha-zsofia-fontos-hogy-a-fiatalokat-erdekelje-a-kozelet

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: kormany.hu

A Magyarországon elérhető kultúra a világ élvonalában van

Hankó Balázs Kulturális és Innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács egyeztetését követően tartott sajtótájékoztatót.

A családszervezetek mellett a kulturális intézmények vezetőivel is egyeztetést kezdeményezett Hankó Balázs. A Kulturális és Innovációs miniszter ezúttal a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén 15 szervezet képviselőivel egyeztetett a kulturális élet minden területéről.

Hankó Balázs elmondta, az egyeztetést követően egyértelművé vált, hogy „a Magyarországon elérhető kultúra, az egyetemes kultúra, a világ élvonalában van.”

A miniszter emellett kiemelte, a kulturális minisztérium hosszú távú közreműködésével sikerült egy olyan programsorozatot kidolgozni, amellyel a gyermekek az óvodától egészen a gimnáziumig folyamatosan kapcsolatban maradnak a magyar kultúrával.

A színházbalesetekkel kapcsolatban a kulturális miniszter elmondta, „a Nemzeti Kulturális Tanáccsal közösen felülvizsgáljuk a kulturális intézmények biztonsági szabályozását, ugyanis ezeken a területeken előrelépésre van szükség.” Ennek érdekében pedig Hankó bejelentése szerint a nyár végéig minden szakterület egy saját módosító csomagot fog a minisztérium elé benyújtani.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: magyarnemzet.hu / Havran Zoltán

A magyarok többsége az új európai jobboldal, a Patrióták álláspontját támogatja

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a magyarok nem támogatják az Európai Néppárt és elnöke, Manfred Weber álláspontját számos fontos kérdésben, a háborútól a migrációig. Ez a baloldali Néppárthoz csatlakozó Tisza Pártnak is komoly dilemmát okozhat még. Az európai jobboldal legnagyobb erejévé vált Patrióták programja viszont a magyar választók többségének akaratával találkozik.

Miközben a magyar kormánypártok vezetésével Patrióták Európáért néven új, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó jobboldali pártcsalád alakult az Európai Parlamentben, az Európai Néppárt (EPP) ismét a szocialistákkal és liberálisokkal kötött baloldali, a kormánypártok által „háborúpártinak” nevezett koalíciót. Ebbe léptek bele a magyarországi baloldali pártok is, mindenekelőtt a Magyar Péter-féle Tisza Párt.

A Nézőpont Intézet megvizsgálta, hogy az előző európai parlamenti ciklus öt kiemelten fontos döntése során hogyan szavazott az Európai Néppárt és hogyan gondolkodnak arról a magyarok, illetve – a párt június 30-i „Patrióta kiáltványa” alapján – a Patrióták Európáért új jobboldali pártcsalád. A közvélemény-kutatási eredmények és a képviselőcsoport szavazási statisztikáinak összevetése alapján a szuverenitásvédelem, a gyermekvédelem, a migránskvóta, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége, illetve a befagyasztott uniós források ügyében az Európai Néppárt a magyar választók álláspontjával teljesen ellentétes értékrendet képviselt.

A teljes kutatás a linkre kattintva olvasható:
https://nezopont.hu/a-magyarok-nem-tamogatjak-az-europai-neppart-allaspontjat/

Forrás: nezopont.hu
Fotó: nezopont.hu / Jonas Horsch

Tíz nap, négy ország, öt világhatalmi vezetővel való tárgyalás

Az elmúlt tíz nap valódi diplomáciai bravúrnak értékelhető, hiszen a magyar kormányfő békemisszióra indult, melynek keretében négy országot látogatott meg, a világpolitika öt kulcsfontosságú vezetőjével tárgyalt. Orbán Viktor fáradhatatlannak bizonyult és eltökélt volt a tekintetben, hogy lendületet adjon a béketárgyalásoknak.

Nem igazán hittek benne, hogy Magyarország miniszterelnöke sikerrel járhat, amikor békemisszióra indult tíz nappal ezelőtt. A hazai és a nemzetközi “független-objektív” média pedig folyamatosan azt harsogta, mennyire valószínűtlen, amit Orbán Viktor – a világon elsőként – célként megfogalmazott, vagyis a béke előmozdítására tesz kísérletet. Miután a magyar miniszterelnök átvette az EU soros vezetését, első útja Ukrajnába vezetett, ahol Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozása jelentős diplomáciai eseményként értékelhető nemzetközileg, amely meglepte a sajtót és a diplomáciai világot. Orbán Viktor látogatása különösen figyelemre méltó volt, mivel a magyar miniszterelnök korábban kritikusan viszonyult az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásokhoz.

A The Guardian így írt: „Magyarország miniszterelnöke, aki nyíltan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeket, Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel, miután Európa legjobb oroszbarát vezetőjeként meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban.” A találkozó nemcsak a két ország közötti feszült kapcsolat enyhítésében játszik szerepet, hanem a békefolyamat előmozdításában is. A Die Welt kiemelte Orbán tűzszünetről tett kijelentéseit, és hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://pestisracok.hu/tiz-nap-negy-orszag-ot-vilaghatalmi-vezetovel-valo-targyalas-orban-viktor-bekemissziojatol-hangos-a-vilagsajto/

Forrás: pestisracok.hu
Fotó: Orbán Balázs X közösségi oldala / pestisracok.hu

Tusványos az SDG Alapítvány részvételével

Az SDG Alapítvány is jelen lesz az idén már 33. alkalommal megrendezésre kerülő Tusványoson. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett „Fiatalok és a konzervatív értékek – az SDG Alapítvány ifjúságkutatási eredményének bemutatása” című panelbeszélgetésen alapítványunk kuratóriumi elnöke, Bartal Tamás is részt vesz.

Az eseményre akár a következő linken keresztül is lehet regisztrálni:

https://www.facebook.com/events/836113268075977/?rdid=pZvrEikIb5LOYNEu&share_url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fshare%2FiXAWjDh5LYS4pYA7%2F

Megújuló infrastruktúra, kiváló magyar kutatók: ez a magyar modell

 
Az idén a tavalyi összeg több mint kétszeresét, 43 milliárd forintot fordítanak kutatási kiválóságok támogatására – jelezte a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Debreceni Egyetem (DE) pilot kutatólaboratóriumának átadó ünnepségén kedden.
 
Hankó Balázs azt mondta, nemcsak épületekre, hanem kiváló kutatókra is szükség van, utóbbira garancia a 43 milliárdos támogatás, amelyet a nemzeti kutatási kiválósági programban, a nemzetközi pályázatokban, a kiváló kutatók Magyarországra vonzása érdekében, illetve az egyetemi kiválósági ösztöndíj-programokban lehet felhasználni.
 
„Megújuló infrastruktúra, kiváló magyar kutatók: ez a magyar modell, ami az egyetemek köré szervezve a magyar gazdaságot, a magyar szuverenitást erősíteni fogja” – hangsúlyozta a tárcavezető.
 
Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Május 19-ét a fair play világnapjává nyilvánította az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (röviden: ENSZ) New York-i közgyűlésén hétfőn úgy döntött, hogy május 19-ét a fair play világnapjává nyilvánítja. A magyar kezdeményezésű határozat elfogadásáról Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be közösségi oldalán.

Szijjártó Péter a posztban kiemelte: a Magyarország által beterjesztett határozathoz 92 tagállam csatlakozott társszerzőként, és külön örömét fejezte ki, hogy az ENSZ-döntés olimpiai évben született meg.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: „A Magyarország által vezetett tárgyalások eredményeként olyan globális koalíciót sikerült összehozni, amely magába foglalja Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína vagy az Egyesült Arab Emírségek támogatását.” Kijelentette:

„Nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen. Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik.”

Forrás: index.hu
Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

 

A béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. A vezetők az ukrajnai magyar kisebbségről, a Magyarországon élő ukránokról és egy közös megállapodásról is beszélgettek.

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, továbbá jelezte, hogy a találkozóról még múlt csütörtökön állapodtak meg Brüsszelben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja Kijevbe vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Emellett nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl” – fogalmazott az MTI szerint a miniszterelnök, és jelezte, hogy a tárgyalásról jelentést készít az Európai Unió Tanácsának, vagyis az uniós miniszterelnököknek, amelynek alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/kulfold/2024/07/02/orban-viktor-kijev-latogatas-volodimir-zelenszkij-ukran-orosz-haboru-tuzszunet/

Forrás: index.hu
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

Mától Magyarország az Európai Unió soros elnöke

Hétfőtől Magyarország veszi át az európai uniós soros elnökséget. Július elsejétől egészen december 31-ig tölti be hazánk a tisztséget. A magyar elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök a soros uniós magyar elnökség előtt az Európai Unió legnagyobb és legbefolyásosabb országainak vezetőivel egyeztetett. Tárgyalt Berlinben Olaf Scholz német kancellárral, majd Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel egyeztetett Rómában, aztán Párizsba utazott, ahol Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt.

„Berlin, Róma után Párizstól is megkaptuk, itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon” – mondta Orbán Viktor.

A magyar elnökségnek hét célkitűzése van: helyreállítani az EU versenyképességét, megerősíteni az európai védelmi politikát, elérni az Unió bővítését, kezelni az illegális migrációt, kialakítani a kohéziós politika jövőjét, gazdaközpontúvá tenni az uniós agrárpolitikát, és megoldásokat találni a demográfiai kérdésekre.

Forrás: origo.hu
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Emmanuel Macron francia elnök Párizsban fogadta Orbán Viktort


A német és az olasz főváros után Franciaországban kötött megegyezést a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor a találkozó után a közmédiának adott interjújában emlékeztetett, európai tárgyalássorozatának harmadik állomásaként, Berlin és Róma után érkezett Párizsba. Magyarország adja az unió soros elnökségét, ezért két témát érintettek: a francia-magyar kétoldalú kapcsolatokat, illetve az EU következő fél évét – mondta.

„Berlin, Róma után itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon” – jelentette be.

Beszámolója szerint szót ejtettek a Nyugat-Balkán bővítéséről is. A Nyugat-Balkánon tizenöt éve várnak országok arra, hogy belépjenek az unióba, „ez helytelen, rossz, talán megalázó is” – értékelt.

Elsöprő többségben vannak azok az országok, amelyek a Nyugat-Balkán országait minél hamarabb szeretnék az Európai Unión belül látni, ideértve Szerbiát is, Magyarország dolgozni fog ezért a következő időszakban – közölte.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Emmanuel Macronnal örömmel nyugtázták a francia-magyar kapcsolatok fejlődését, és abban maradtak, hogy ezeket tovább fogják erősíteni.

Jelenleg 45-50 ezer magyar család keresi a kenyerét Magyarországon működő francia tulajdonú cégeknél, a két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig tíz év alatt megduplázódott – hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve: a ferihegyi repülőtér visszavásárlásánál is az egyik legnagyobb francia cég a szakmai és üzleti partner.

Elmondása szerint velük Orbán Viktor tegnap tárgyalt, ma pedig Macron elnökkel megerősítették, hogy ez nem csupán egy beruházás, hanem egy nagy fejlesztési program, amely Franciaországnak és Magyarországnak is fontos.

A miniszterelnök közölte, hogy a találkozón beszéltek az európai ügyekről is.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://infostart.hu/kulfold/2024/06/26/orban-viktor-franciaorszag-is-tamogatja-a-magyar-eu-elnokseg-programjat

Forrás: infostart.hu
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán