Hírek

Hírek

121 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre

Idén majd’ 121 ezren jelentkeztek valamely szeptemberben induló felsőoktatási képzésre. A diákok egészen ma este nyolc óráig izgulhattak, amikor is a felvi.hu nyilvánosságra hozta a ponthatárokat, amelyek a hivatalos eredményváró Pont Ott Partik kivetítőin is megjelentek. Azoknak, akik korábban ehhez megadták mobilszámukat, telefonjukra SMS-értesítés is érkezett.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal (OH) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája idén is országszerte megrendezte a mára tradícióvá vált eredményváró Pont Ott Partikat, a különböző helyszíneken most is több száz diák várakozott. Pontban este nyolckor az OH hivatalos oldalán, a felvi.hu-n hozták nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat, amelyek ezzel egy időben az eredményvárók kivetítőin is megjelentek.

Akik jelentkezésük benyújtásakor megadták mobilszámukat, SMS-t is kapnak az eredményről, a hivatal közlése szerint ebben előfordulhatnak csúszások, mivel ilyenkor nagyszámú üzenetet kell kézbesíteni a szolgáltatónak.

A jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, oda, ahol az e-felvételiben az általa rögzített sorrend alapján elsőként eléri az intézmény által meghatározott bejutási küszöböt jelentő pontszámot.

Ez már a második év, hogy nincs központi 280-as minimumponthatár, idén pedig bonyolítja a helyzetet, hogy most előszőr az intézmények maguk dönthettek a maximálisan adható 100 többletpontról. Ennek ellenére a Budapesti Corvinus Egyetemre tavaly sem lehetett 400 pont alatt bekerülni, még önköltséges képzésre sem, a Műegyetem legnépszerűbb, államilag finanszírozott képzésein is ekörül alakultak a ponthatárok. Érdekes módon a legtöbb intézménynél néhány ponttal mégis többet kellett elérni a bejutáshoz, mint a 2022-es évben. Szintén új szabály, hogy a középszintű érettségi most kevesebb pontot ért.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/belfold/2024/07/24/tovabbtanulas-egyetem-foiskola-felveteli-kihirdettek-ponthatarok-2024/

Forrás: index.hu
Fotó: Kaszás Tamás / Index

A német vállalatok körében töretlenül népszerű Magyarország

 

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a német Einhell új beruházásának bejelentésén elmondta, hogy a barkácsgépgyártás egyik piacvezetőjének számító vállalat a magyarországi kereskedelmi tevékenységét gyártással is kiegészíti, ezért üzemet hoz létre Sormáson, ahol szerszámgépeknél használt akkumulátorokat és töltőket fognak összeszerelni.

Tájékoztatása szerint a nemzetközi versenyben elnyert beruházás értéke mintegy kétmilliárd forint, az állam ehhez 400 millió forintos támogatást nyújt, így hozzájárulva nyolcvan új munkahely létrejöttéhez az első ütemben.

Beszédében kiemelte, hogy a cég beszállítói láncának egy jelentős részét a kínai partnerek adják, akiket a kormány szintén megpróbál majd hazánkba csábítani, hiszen a magyar gazdaság egyik fő erejét éppen a német–kínai vállalati együttműködés adja, amelynek kiterjesztése a barkácságazatra a diverzifikáció újabb fontos lépése lehet.

Kitért az utóbbi évek nehézségeire is, amelyek különösen súlyos kihívás elé állítják az olyan országokat, mint Magyarország, amely a világ tíz legnyitottabb gazdasága közé tartozik.

Leszögezte, hogy hazánk ennek ellenére is meg tudta őrizni a stabilitását és a tőkevonzó képességét, s minden krízisből megerősödve került ki. Mindennek oka pedig szavai szerint az, hogy évről évre sikerült megdönteni a beruházási rekordokat.

Aláhúzta, hogy a közvetlen tőkebefektetéseket rangsoroló Site Selection Magazine friss értékelésében Magyarország ismét az első helyen végzett a Kelet-Európa és Közép-Ázsia földrajzi kategóriában.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20240723-most-delnyugat-magyarorszag-a-soros

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MTI/Soós Lajos

Fontos, hogy a fiatalokat érdekelje a közélet

A magyar ifjúság előtt álló legnagyobb kihívások között van a közösségek hiánya, a szomszédban zajló háború és a digitalizáció.

Fontos, hogy a fiatalokat érdekelje a közélet – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán a szlovákiai Gombaszögi Nyári Táborban, ahol a Kárpát-medencei magyar ifjúságról szóló pódiumbeszélgetésen vett részt.

Nagy-Vargha Zsófia a Hogy állnak a fiatalok? című beszélgetésen kiemelte, a minisztériumon belül lényeges szempont, hogy egyes programok a határon túlra is eljussanak.

Elmondta, az ifjúságpolitikán belüli tehetséggondozás keretében sok ösztöndíj működik a határon túl, szinte ugyanolyan formában, mint a magyarországi fiatalok számára. Több olyan programot is meghirdetnek, mint amilyen az Ady Endre-ösztöndíj vagy a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj – tette hozzá.

Kiemelte, a minisztériumban igyekeznek minden programot nyitottá tenni. Nagy-Vargha Zsófia arról is beszélt, hogy az okoseszközök „nagyon komoly” függőséget kezdenek okozni, ez a probléma pedig egy teljes társadalmat érintő kihívás, nemcsak Magyarországon, hanem a világban is – közölte.

Mint mondta, a fiatalok mentális egészségére kiemelten kell figyelni, melyre az egyik legjobb „orvosság” a gombaszögihez hasonló fesztivál, hogy a fiatalok tudjanak egymással beszélgetni, egymáshoz kapcsolódni és valakihez fordulni problémáikkal. Hozzátette, a minisztérium többek között támogatja a telefonos lelkisegély szolgálatokat is, emellett a NIT-tel közösen elindítottak egy hálózatos önkéntes programot is, mely hozzá tud járulni a szociális érzékenység növeléséhez és a közösségépítéshez.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20240717-nagy-vargha-zsofia-fontos-hogy-a-fiatalokat-erdekelje-a-kozelet

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: kormany.hu

A Magyarországon elérhető kultúra a világ élvonalában van

Hankó Balázs Kulturális és Innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács egyeztetését követően tartott sajtótájékoztatót.

A családszervezetek mellett a kulturális intézmények vezetőivel is egyeztetést kezdeményezett Hankó Balázs. A Kulturális és Innovációs miniszter ezúttal a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén 15 szervezet képviselőivel egyeztetett a kulturális élet minden területéről.

Hankó Balázs elmondta, az egyeztetést követően egyértelművé vált, hogy „a Magyarországon elérhető kultúra, az egyetemes kultúra, a világ élvonalában van.”

A miniszter emellett kiemelte, a kulturális minisztérium hosszú távú közreműködésével sikerült egy olyan programsorozatot kidolgozni, amellyel a gyermekek az óvodától egészen a gimnáziumig folyamatosan kapcsolatban maradnak a magyar kultúrával.

A színházbalesetekkel kapcsolatban a kulturális miniszter elmondta, „a Nemzeti Kulturális Tanáccsal közösen felülvizsgáljuk a kulturális intézmények biztonsági szabályozását, ugyanis ezeken a területeken előrelépésre van szükség.” Ennek érdekében pedig Hankó bejelentése szerint a nyár végéig minden szakterület egy saját módosító csomagot fog a minisztérium elé benyújtani.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: magyarnemzet.hu / Havran Zoltán

A magyarok többsége az új európai jobboldal, a Patrióták álláspontját támogatja

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a magyarok nem támogatják az Európai Néppárt és elnöke, Manfred Weber álláspontját számos fontos kérdésben, a háborútól a migrációig. Ez a baloldali Néppárthoz csatlakozó Tisza Pártnak is komoly dilemmát okozhat még. Az európai jobboldal legnagyobb erejévé vált Patrióták programja viszont a magyar választók többségének akaratával találkozik.

Miközben a magyar kormánypártok vezetésével Patrióták Európáért néven új, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó jobboldali pártcsalád alakult az Európai Parlamentben, az Európai Néppárt (EPP) ismét a szocialistákkal és liberálisokkal kötött baloldali, a kormánypártok által „háborúpártinak” nevezett koalíciót. Ebbe léptek bele a magyarországi baloldali pártok is, mindenekelőtt a Magyar Péter-féle Tisza Párt.

A Nézőpont Intézet megvizsgálta, hogy az előző európai parlamenti ciklus öt kiemelten fontos döntése során hogyan szavazott az Európai Néppárt és hogyan gondolkodnak arról a magyarok, illetve – a párt június 30-i „Patrióta kiáltványa” alapján – a Patrióták Európáért új jobboldali pártcsalád. A közvélemény-kutatási eredmények és a képviselőcsoport szavazási statisztikáinak összevetése alapján a szuverenitásvédelem, a gyermekvédelem, a migránskvóta, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége, illetve a befagyasztott uniós források ügyében az Európai Néppárt a magyar választók álláspontjával teljesen ellentétes értékrendet képviselt.

A teljes kutatás a linkre kattintva olvasható:
https://nezopont.hu/a-magyarok-nem-tamogatjak-az-europai-neppart-allaspontjat/

Forrás: nezopont.hu
Fotó: nezopont.hu / Jonas Horsch

Tíz nap, négy ország, öt világhatalmi vezetővel való tárgyalás

Az elmúlt tíz nap valódi diplomáciai bravúrnak értékelhető, hiszen a magyar kormányfő békemisszióra indult, melynek keretében négy országot látogatott meg, a világpolitika öt kulcsfontosságú vezetőjével tárgyalt. Orbán Viktor fáradhatatlannak bizonyult és eltökélt volt a tekintetben, hogy lendületet adjon a béketárgyalásoknak.

Nem igazán hittek benne, hogy Magyarország miniszterelnöke sikerrel járhat, amikor békemisszióra indult tíz nappal ezelőtt. A hazai és a nemzetközi “független-objektív” média pedig folyamatosan azt harsogta, mennyire valószínűtlen, amit Orbán Viktor – a világon elsőként – célként megfogalmazott, vagyis a béke előmozdítására tesz kísérletet. Miután a magyar miniszterelnök átvette az EU soros vezetését, első útja Ukrajnába vezetett, ahol Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozása jelentős diplomáciai eseményként értékelhető nemzetközileg, amely meglepte a sajtót és a diplomáciai világot. Orbán Viktor látogatása különösen figyelemre méltó volt, mivel a magyar miniszterelnök korábban kritikusan viszonyult az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásokhoz.

A The Guardian így írt: „Magyarország miniszterelnöke, aki nyíltan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeket, Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel, miután Európa legjobb oroszbarát vezetőjeként meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban.” A találkozó nemcsak a két ország közötti feszült kapcsolat enyhítésében játszik szerepet, hanem a békefolyamat előmozdításában is. A Die Welt kiemelte Orbán tűzszünetről tett kijelentéseit, és hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://pestisracok.hu/tiz-nap-negy-orszag-ot-vilaghatalmi-vezetovel-valo-targyalas-orban-viktor-bekemissziojatol-hangos-a-vilagsajto/

Forrás: pestisracok.hu
Fotó: Orbán Balázs X közösségi oldala / pestisracok.hu

Tusványos az SDG Alapítvány részvételével

Az SDG Alapítvány is jelen lesz az idén már 33. alkalommal megrendezésre kerülő Tusványoson. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett „Fiatalok és a konzervatív értékek – az SDG Alapítvány ifjúságkutatási eredményének bemutatása” című panelbeszélgetésen alapítványunk kuratóriumi elnöke, Bartal Tamás is részt vesz.

Az eseményre akár a következő linken keresztül is lehet regisztrálni:

https://www.facebook.com/events/836113268075977/?rdid=pZvrEikIb5LOYNEu&share_url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fshare%2FiXAWjDh5LYS4pYA7%2F

Megújuló infrastruktúra, kiváló magyar kutatók: ez a magyar modell

 
Az idén a tavalyi összeg több mint kétszeresét, 43 milliárd forintot fordítanak kutatási kiválóságok támogatására – jelezte a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Debreceni Egyetem (DE) pilot kutatólaboratóriumának átadó ünnepségén kedden.
 
Hankó Balázs azt mondta, nemcsak épületekre, hanem kiváló kutatókra is szükség van, utóbbira garancia a 43 milliárdos támogatás, amelyet a nemzeti kutatási kiválósági programban, a nemzetközi pályázatokban, a kiváló kutatók Magyarországra vonzása érdekében, illetve az egyetemi kiválósági ösztöndíj-programokban lehet felhasználni.
 
„Megújuló infrastruktúra, kiváló magyar kutatók: ez a magyar modell, ami az egyetemek köré szervezve a magyar gazdaságot, a magyar szuverenitást erősíteni fogja” – hangsúlyozta a tárcavezető.
 
Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Május 19-ét a fair play világnapjává nyilvánította az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (röviden: ENSZ) New York-i közgyűlésén hétfőn úgy döntött, hogy május 19-ét a fair play világnapjává nyilvánítja. A magyar kezdeményezésű határozat elfogadásáról Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be közösségi oldalán.

Szijjártó Péter a posztban kiemelte: a Magyarország által beterjesztett határozathoz 92 tagállam csatlakozott társszerzőként, és külön örömét fejezte ki, hogy az ENSZ-döntés olimpiai évben született meg.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: „A Magyarország által vezetett tárgyalások eredményeként olyan globális koalíciót sikerült összehozni, amely magába foglalja Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína vagy az Egyesült Arab Emírségek támogatását.” Kijelentette:

„Nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen. Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik.”

Forrás: index.hu
Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

 

A béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. A vezetők az ukrajnai magyar kisebbségről, a Magyarországon élő ukránokról és egy közös megállapodásról is beszélgettek.

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, továbbá jelezte, hogy a találkozóról még múlt csütörtökön állapodtak meg Brüsszelben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja Kijevbe vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Emellett nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl” – fogalmazott az MTI szerint a miniszterelnök, és jelezte, hogy a tárgyalásról jelentést készít az Európai Unió Tanácsának, vagyis az uniós miniszterelnököknek, amelynek alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/kulfold/2024/07/02/orban-viktor-kijev-latogatas-volodimir-zelenszkij-ukran-orosz-haboru-tuzszunet/

Forrás: index.hu
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI