Hírek

Hírek

A visegrádi államok vezetői megerősítették együttműködésüket

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett – emelte ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában.

A tárcavezető arról számolt be a cseh–lengyel–magyar–szlovák csúcstalálkozót követően, hogy rendkívül jelentős érdemeket szerzett abban a visegrádi együttműködés, hogy Közép-Európa „erős, szuverén és versenyképes” tudott maradni.
 
„És pont ezen érdemek miatt sokan ellenérdekeltek is voltak a visegrádi együttműködés folytatásában. Ma valószínűleg sokan várták azt, sokan fogadtak arra, hogy a visegrádi együttműködés többé nem fog létezni” – vélekedett.
 
„Akik így tettek, azoknak csalódniuk kellett, a miniszterelnökök hitet tettek a visegrádi együttműködés mellett. Ez Magyarország nemzeti érdekeivel abszolút egybeesik, hiszen így a jövőben is együtt tudunk működni azon kérdésekben, amelyek erősítik Magyarországot, erősítik a szuverenitásunkat, erősítik a gazdasági versenyképességünket” – szögezte le.
 
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a négy állam így együtt tud működni annak érdekében, hogy „illegális migránsok százezrei ne járkáljanak ide-oda” a területükön.
 
„Együtt tudunk működni annak érdekében is, hogy megőrizzük a szuverenitásunkat az energiamixünk összeállításában, megőrizzük szuverenitásunkat és versenyképességünket azáltal, hogy mi határozzuk meg, hogy milyen adómértékeket állapítunk meg az országban” – mutatott rá.
 
„És természetesen mi határozzuk azt meg a jövőben, hogy a gazdáinkat milyen módon védjük meg a silány minőségű gabona beáramlásától Európán kívülről” – tette hozzá.
 
„Jó hír Magyarországnak, a magyar nemzeti érdekekkel egybeesik az, ami ma történt Prágában” – összegzett a miniszter.
 
Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: AFP/Anadolu/Ozge Elif Kizil

A magyar parlament is megszavazta Svédország NATO-csatlakozását

A tavaszi ülésszak első, hétfői napján az országgyűlési képviselők 188 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Svédország NATO-tagságának ratifikációját.

Egyedül a Mi Hazánk képviselői nem támogatták a döntést.
 
Ezzel a katonai szövetség összes tagállama támogatja az északi ország felvételét.
 
Forrás: mandiner.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Hétfő délután az Országgyűlés 134 szavazattal választotta meg az Alkotmánybíróság elnökét államfőnek. Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalba, addig Kövér László látja el a feladatkört.

Hétfőn nem sokkal 17 óra előtt – és Novák Katalin lemondásának elfogadása után – megkezdődött az új államfő megválasztásáról szóló parlamenti procedúra. Az ülést vezető Jakab István először is köszöntötte a jelöltet és vendégeit, (akik között a két korábbi államfő, Schmitt Pál és Áder János is ott volt) miközben az ellenzék ( az LMP és a Mi Hazánk kivételével) elhagyta az üléstermet.

A levezető elnök ismertette, hogy a másik bejelentett jelölt, a Mi Hazánk által támogatott Csath Magdolna jelölése kellő számú ajánlás hiányában érvénytelen volt.

Jakab ezután a törvényben lefektetetteknek megfelelően titkos szavazást rendelt el: a képviselők a Duna-parti folyosón vehették át a szavazólapokat.

Első körben a szavazatok kétharmada szükséges a megválasztáshoz, ebben az esetben ez rendelkezésre is állt: a parlament 18:08-kor folytatódó ülésén kihirdetettek szerint Sulyok Tamás 146 leadott szavazatból 134 igen szavazatot kapott. Az érvényes szavazatok száma egyébként 139 volt. A 134 igen szavazat mellett 5 nem szavazat érkezett. Tartózkodás nem volt.

Sulyok Tamás a megválasztást követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba, addig Kövér László házelnök látja el a feladatkörét. A házelnöki feladatkört erre a 8 napra pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke veszi át.

Forrás: mandiner.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Sulyok Tamás a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást jelöli a Fidesz–KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján. Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. És mivel a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel kormányoz, így biztosra vehető az új államfő személye.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/…/koztarsasagi-elnok-bejelentes…/

Forrás: index.hu
Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Czomba Sándor: A foglalkoztatás növelésére indítanak pályázati programokat

A munkaerőpiaci aktivitás növelésére pályázati programok indulnak – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 csatornán.

Elmondta, 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás növelését, a munkaerőpiaci tartalék mozgósítását, a munkahelyi képzéseket és a munkakörülmények javítását.

Kifejtette, az országhatáron belül mintegy 300 ezres munkaerőtartalék van, ebből 240 ezer körül mozog a regisztrált álláskeresők száma, és mintegy 60 ezerre tehető az inaktív létszám, akik keresnek munkát, de nem szerepelnek a munkaügyi regiszterben.

Fél éven belül mintegy 40 ezer ember tudna elhelyezkedni, a többieknek minimum képzésre, átképzésre van szükségük ahhoz, hogy a munkaerőpiacon releváns szakmájuk legyen. Ugyanakkor legalább 150 ezer embernek hosszabb távon lesz szüksége segítségre ahhoz, hogy a munkaerőpiachoz közel kerüljön – tette hozzá.

Czomba Sándor kiemelte, a programokat folyamatosan fogják bejelenteni. A 2030-ig 460 milliárd forint keretet felhasználó programnak hat „lába” van, négyet az idén jelentenek be, kettő pedig a következő évre áthúzódik.

Ismertette, hogy márciusban 70 milliárd forintos kerettel képzési program indul, április elsejétől pedig 200 milliárd forint kerettel a 25 év alatti fiatalokra fog koncentrálni az Ifjúsági Garancia Programban.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár hangsúlyozta, a munkaerőpiaci programokban is testet ölt az, hogy ameddig van olyan magyar munkavállaló, aki szeretne dolgozni, addig őket fogják segíteni.

Forrás: hirado.hu
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nagy István agrárminiszter szerint integrált növényvédelmi módszerek alkalmazására van szükség


Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi tudományos napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusán.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a környezet megóvása mellett az egészséges élelmiszerek előállítását. Ebben a folyamatban a növényorvosok tudása kiemelt jelentőségű.

„A világ napról napra változik, ezért a növényvédelmi szakembereknek a társadalmi és klimatikus kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adniuk. A precíziós növényvédelemre, illetve a biológiai és a kémiai megoldásokra egyaránt támaszkodni kell” – fűzte hozzá.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarországon évek óta az uniós átlag alatt használnak fel növényvédő szereket. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a kibocsátás csökkentésének igénye mellett meg kell őrizni az ország termésbiztonságát. Ezért nem a puszta mennyiségi mérséklésre, hanem a felhasználás kockázatainak csökkentésére kell fókuszálni . Így kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált növényvédelmi módszerek széles körű gyakorlati megvalósítására. Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar álláspontnak megfelelően sikerült meghátrálásra bírni a brüsszeli bürokratákat. Az Európai Bizottság ugyanis visszavonja a növényvédőszerek fenntartható használatáról szóló rendelettervezetét – tette hozzá.

A rendezvényen az agrárminiszter oklevelek átadásával ismerte el a növényvédelmi szakemberek munkáját – olvasható a közleményben.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: MTI/Mónus Márton

Orbán Viktor miniszterelnök megtartotta 25. évértékelőjét

„A 2024-es év bár nem is kezdődhetett volna rosszabbul Novák Katalin és Varga Judit távozásával, mégis a magyarok éve lesz” – fogalmazott Orbán Viktor 25. évértékelőjében. A miniszterelnök a Várkert bazárban tartott beszédében úgy fogalmazott: „újra feltesszük a világtérképre Magyarországot és Budapestet, mint a Kárpát-medence megkerülhetetlen politikai, gazdasági, kulturális és kereskedelmi gravitációs pontját. Ebben a térségben újra meg és kikerülhetetlenek leszünk, mert mi adjuk a legjobb ajánlatokat, és aki velünk együttműködik, az jól jár.” Hangsúlyozta ugyanakkor: Novák Katalin lemondása helyes volt, és „megerősít bennünket”, erőt ad ahhoz, hogy az alapjaitól fésüljék át az egész gyermekvédelmet, hogy egy sokkal jobb törvényt tehessenek le az Országgyűlés asztalára.

A miniszterelnök úgy vélte, „Brüsszel magára hagyta az európaiakat, mivel sohasem volt ekkora távolság a brüsszeli politika, és az európai emberek érdekei és akarata között.” Kiemelte: Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt. Hozzátette: a 2024-es év sorsfordító választási év lehet Európa, de Amerika számára is, Magyarország számára pedig nagy esélyek nyílhatnak meg, amiben sokat játszana közre, ha Donald Trump elnök visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt, Európa keleti felén. Hozzátette: Európában valódi változást csak egy új európai jobboldal hozhat, amelynek a magyarok is részei.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://pestisracok.hu/orban-viktor-ujra-feltesszuk-a…/

Forrás: pestisracok.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor hivatalában fogadta a Kínai Népköztársaság közbiztonsági miniszterét

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét – számolt be az eseményről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor kifejtette: a nemzetközi diplomáciából egyre inkább kiveszőben van a tisztelet, de Magyarország és Kína között mindig megmaradt, és a további együttműködésünket is a régóta fennálló barátságra építjük. A kínai államtanácsos kiemelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, valamint a számos ország fejlődését szolgáló Övezet és Út kezdeményezést, amelynek fórumain a magyar kormányfő is rendszeresen részt vesz.

A tárgyaló felek felhívták a figyelmet a biztonság és a stabilitás fontosságára, ami lényeges feltétele a további gazdasági fejlődésnek és a kereskedelmi kapcsolatok előmozdításának.

Forrás: pestisracok.hu / MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagy Márton szerint átmeneti a GDP megtorpanása. A miniszter szerint elsősorban a gyenge külső kereslet magyarázza a vártnál rosszabb GDP-adatokat.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg

A gazdasági teljesítményben látható, harmadik negyedévről negyedik negyedévre történt megtorpanás átmeneti, azt elsősorban a gyenge külső kereslet magyarázza – értékelte a szerda reggel megjelent GDP-adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 utolsó negyedévében éves alapon 0,4 százalékkal nőtt, míg negyedéves alapon stagnált a magyar gazdaság teljesítménye, az év egészét tekintve pedig 0,8 százalékkal mérséklődött a GDP.

A tárcavezető szerint a GDP stagnálását jelentős részben az export szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró piacok, így leginkább a legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, Németország gyengélkedése okozta.

A német gazdaság recesszióban ragadt, miközben az EU egésze stagnált. Mindez kihatott a hazai ipar teljesítményére és azon belül is az export és ezáltal külkereskedelem visszaesésére.

A magyar GDP-adatokat mindezen túlmutatóan negatívan befolyásolta a kedvezőtlen kamatkörnyezet, a rendkívül magas reálkamat, így a piaci hitelezés helyreállításának elhúzódása is. A tárcavezető megállapította, hogy a magas reálkamat visszaveti a vállalkozások beruházási kedvét, ennek következtében nem a fejlesztésekre, a termelékenység javítására, hanem megtakarításra ösztönzi a cégeket.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.vg.hu/…/nagy-marton-szerint-atmeneti-a-gdp…

Forrás: vg.hu
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Szánthó Miklós: A jobboldalon a hibáknak következményük van, a baloldalon a bűnökért dicséret jár

Magyarország nem lehet egy következmények nélküli ország, a pedofíliára pedig nincs mentség, nincs bocsánat, nincs kegyelem – jelentette ki a főigazgató.

A magyar jobboldal és a magyarországi baloldal között az egyik alapvető különbség, hogy a jobboldalon a hibáknak, a tetteknek következményük van, miközben a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár – mondta az Alapjogokért Központ főigazgatója szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szánthó Miklós arról beszélt, hogy a magyar jobboldalon jó és felelősségteljes politikusok vannak, olyanok, mint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akik ugyan követnek el hibákat, de a jobboldalon a hibáknak, a tetteknek következményük van. Ezzel szemben a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár – tette hozzá.

További fontos különbségnek nevezte, hogy a magyar jobboldal mindig és konzekvensen kiállt a családok és a gyerekek védelme mellett a pedofilokkal és a pedofíliával szemben, a magyarországi baloldal viszont „azzal a Daniel Cohn-Bendittel árult egy gyékényen, aki gyerekeket szexuálisan bántalmazott”.

A magyarországi baloldal volt az, amely nem szavazta meg a gyermekvédelmi törvényt, amely nem támogatta azt, hogy a pedofilokra súlyosabb büntetési tétel vonatkozzon, amely nem támogatta a gyermekvédelmi népszavazást – mondta a főigazgató.

Szánthó Miklós úgy fogalmazott, a magyarországi „sorosista NGO-k voltak azok, akik elkezdtek érzékenyíteni a pedofília iránt, hogy ez csak egy betegség”, és a magyarországi baloldali média közölt olyan cikkeket, hogy a pedofil is ember, és toleranciával, megértéssel kell hozzá viszonyulni.

Forrás: magyarhirlap.hu / MTI
Fotó: MH-archív/Purger Tamás