Újabb segítség az építkezni szándékozó családoknak

Letölthető, ingyenes tervekkel bővült az otthonteremtési program
Korszerű, saját igényekre szabott és megfizethető családi ház – ezen igények megvalósításához nyújt segítséget a Nemzeti mintaterv-katalógus. Az ingyenes katalógus minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának egyik fontos támogatási formáját is jelenti. Nem véletlenül, hiszen egy családi ház komplett megtervezése, építész által elkészített tervdokumentációja akár több millió forintos kiadást jelenthet.
A Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága és a tárca háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont még 2019-ben írt ki pályázatot építészeknek családi házak tervezésére. A szakmai zsűri akkor 93 pályaművet választott ki, amelyek vázlattervek formájában már eddig is böngészhetők voltak. Ezeknek nagyjából a feléhez készültek el mostanra nemcsak az építészeti tervek, hanem az építészeti, a tartószerkezeti, az épületgépészeti és az épületvillamossági műleírások is. Mindemellett mennyiségi kimutatás és költségbecslés is elérhető hozzájuk.
A folyamatosan bővülő Mintatervkatalógus.hu oldalon többek között az alapterület, a szobák száma, a családtagok száma, a család életmódja, a telek lejtése vagy a tetőforma szerint lehet keresni. A tervrajzok mellett látványtervek is segítenek, hogy az építkezni szándékozók jobban el tudják képzelni a leendő házat.
A konkrét tervrajzok feltöltése mellett fontos mérföldkő, hogy az oldalon szemléletformáló tudásanyag is elérhetővé vált.
Itt lényegében a tervezés első lépéseitől, a telekvásárlás szempontjain, a költségbecslésen, az építkezés fázisain, jogszabályai előírásain át a beköltözésig, majd a karbantartásig minden megtalálható, amire az építtetőknek szükségük lehet.
Forrás: magyarnemzet.hu
Képek forrása: NMTK