Nézőpont: Már a magyarok közel háromnegyede oltáspárti

Az év eleje óta 45-ről 72 százalékra emelkedett az oltáspártiak aránya a magyar felnőtt társadalomban, amely rekordértéknek számít.
Az országos átlaghoz képest a kormánypártiak 10 százalékponttal nagyobb, a kormánykritikusok 12 százalékponttal kisebb aránya oltáspárti.
A tavalyi 30 százalék körüli oltási hajlandóság már január elején, a Pfizer vakcina engedélyezése után, 45 százalékra emelkedett. Az oltóanyagok bővülő választéka, a jól szervezett oltópontok, valamint a járványfáradtság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az oltáspártiak aránya április elejére 72 százalékra emelkedett. Húsvét utánra már tízből több mint hét magyar felnőtt tervezi, hogy beoltatja magát vagy már túl is van legalább az első oltáson (a hivatalos statisztikák szerint a pozitívan válaszolók harmada). Soha ilyen sokan nem támogatták a koronavírus elleni vakcinák beadását.
Mindez azt is jelenti, hogy nagyjából a felnőtt magyarok ötöde szeretné, ha beoltanák, de még nem regisztrált a védőoltásra. A miniszterelnök által pénteken kilátásba helyezett népszerűsítő kampánynak az ő megszólításuk lehet a reális célja.
Az elmúlt hetekben éles közéleti vita zajlott arról, hogy a magyar baloldali pártok oltásellenesek-e. A kérdésre egyértelmű választ csak a pártválasztók tekintetében adható: a baloldali választók kevésbé oltáspártiak mint a jobboldaliak. A kormánnyal szimpatizálóknak január óta nagyobb aránya oltáspárti, mint a kormánnyal nem rokonszenvezőknek. Az év elején (1. hét) ez a különbség még csak néhány százalékpontos volt. Február elejére azonban ez a különbség 13 százalékpontra emelkedett (57 és 44 százalék), párhuzamosan az ellenzéki pártok keleti vakcinákkal és az azokat engedélyező a magyar hatóságokkal szembeni hangos kritikájával. Húsvét után a különbség továbbra is 12 százalékpontos: ennyivel kisebb a kormánykritikusok oltási hajlandósága (összesen 60 százalék) a felnőtt társadalomhoz (összesen 72 százalék) képest. A kormánypárti választópolgároknak ugyanakkor jelenleg 10 százalékponttal nagyobb aránya oltáspárti (összesen 82 százalék).
Forrás: Nézőpont Intézet