Autóeladási TOP-lista

Kijött a 2021-es ranglista: ezeket az autókat vásárolták úgy a magyarok, mint a cukrot
„Nagyon nehéz éven van túl a magyar autópiac, a felfokozott várakozások ellenére 2021 további zsugorodást hozott, amelyben a globális chiphiány, fontos alkatrészek szállítási késedelme, a gyártás drágulása, a forint gyengülése és a listaárak kétszámjegyű emelkedése egyaránt meghatározó szerepet játszott.
Tavaly 121 920 személyautót regisztráltak Magyarországon, amely 4,8 százalékos csökkenést jelentett a rendkívüli kihívásokkal teli 2020-hoz képest is.
A most közzétett legfrissebb értékesítési számok még a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) korábbi, visszavágott várakozását is alulmúlták. Az MGE korábban ugyanis úgy számolt, hogy 126 ezer új autót helyezhetnek forgalomba hazánkban 2021-ben.
Tavaly a 17 650 regisztrált személygépkocsival a Suzuki közel 14,5 százalékos részesedést ért el a hazai személyautó-piacon. A márka már hatodik éve vezeti a személyautó-értékesítést Magyarországon, amelyben meghatározó szerepe volt az esztergomi gyártású Suzuki Vitara és SX4 S-Cross modelleknek 2021-ben. A lista második helyén a Toyota állt 12 077 eladott új személyautóval és közel 10 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Ford, a Kia és a Skoda. A TOP10 legjobban teljesítő márka közé egyedüli prémiumautó-gyártóként a Mercedes-Benz is bekerült 5 680 darabos értékesítésével, amely a teljes piac közel 4,7 százalékát adta tavaly. Csak érdekességképpen megemlíthető az is, hogy 2021-ben összesen 184 Teslát adtak el Magyarországon.
Darabszám tekintetében a legnépszerűbb az alsó-középkategória volt tavaly, amelynek a Suzuki SX4 S-Cross, a Kia Ceed és a Skoda Octavia is a tagja. Ebben a kategóriában ezekből a modellekből fogyott a legtöbb 2021-ben. Abban az esetben, hogyha nem bontjuk külön kategóriákra az SUV-ket, elmondható, hogy a globális trendeknek megfelelően toronymagasan ez a szegmens volt a legnépszerűbb Magyarországon. Több mint 55 ezer SUV-t helyeztek forgalomba hazánkban, amely a teljes személyautó-piacnak több, mint 45 százalékát adta.”
Forrás: portfolio.hu
Fotó: Getty Images