Nagypéntek: fáklyás keresztút a békéért és Ukrajnáért

„Április 15-én, nagypénteken 18.30-tól a Sant’Egidio közösség megrendezi immár hagyománnyá vált városi keresztútját, amelynek stációi során megemlékeznek korunk szegényeiről és az ukrán nép szenvedéséről. A keresztút a Gát utcai Kaníziusz Szent Péter-templomnál ér véget, és virrasztással folytatódik.
„Ki kell lépni önmagunkból, hogy elinduljunk azok felé a helyek felé, ahová az Úr hív, a tövisek közé, mintegy kísérve a szenvedő Jézust a passió stációin át, az ukrajnai háború brutális napjaiban: az Olajfák hegyére, a főtanács előtt folyó perben, a Pilátus előtt tartott tárgyalásra, a Kálváriára vezető úton, kereszthalálába. A keresztény nép évszázadokon át együttérzéssel és szívesen elmélkedett a keresztúton. Ma a keresztút stációi ezek: Kijev, Harkiv, Mariupol, Ogyessza, Herszon, Csernihiv, Nyikolajev, Bucsa… városok, amelyekre bombák hullanak. Ezt a passiót nem elég olvasni, hanem meg kell érinteni” – mondta a közösség alapítója, Andrea Riccardi virágvasárnapi elmélkedésében.
A fáklyás keresztút stációin megemlékeznek Jézus szenvedésével együtt az ukrán ártatlanok szenvedéseiről: áldozatokról, árván maradt gyerekekről, özvegyen maradt asszonyokról és gyermeküket elveszítő szülőkről, menekültekről, szétszakadt családokról. És kérik az Urat, hogy adja meg a feltámadást ennek a népnek és a világnak az Ő békéjében.
A keresztút nyolc stációja a Ferencvárosban lesz. Az utolsó a Gát utca 2–-4. szám alatt lévő Kaníziusz Szent Péter-templomnál, ahol 20 órától kezdve virrasztani lehet a szent sírnál. Szeretettel várnak mindenkit, kérik, hogy aki tud, hozzon gyertyát magával. Találkozás: a IX. Bokréta utca 2. szám alatt lévő Actor Hotel előtt.”
Forrás: magyarkurir.hu
Fotó: Vatican News