Új görögkatolikus templomot szenteltek Nyíregyháza-Borbányán

„Felszentelték a Nyíregyházi Egyházmegye – 2015-ös alapítása óta elsőként felépített – új görögkatolikus templomát. A szentelést három főpásztor: Kocsis Fülöp hajdúdorogi, Orosz Atanáz miskolci, valamint Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte pünkösdhétfőn, június 6-án.
Már Keresztes Szilárd emeritus püspök, később Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is – a maga kormányzása és vezetése idején – fáradozott azon, hogy a nyíregyháza-borbányai közösségnek saját gyülekezési helye, akár temploma is legyen. A csaknem harmincéves álom Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök idején a paptestvérek fáradozásával és a hívek önzetlen hozzájárulásával vált valóra.[…]
Június 6-án a megépült templom felszentelése zajlott, olyan mérföldkő a közösség életében, amire harminc évet vártak a borbányai görögkatolikusok, s ami bizonyára átalakítja későbbi vallásgyakorlásukat is.[…]
A borbányai görögkatolikusok kérését elfogadva Keresztes Szilárd megyéspüspök 1995-ben megalapította a Nyíregyháza-Borbányai Görögkatolikus Egyházközséget. Még ebben az évben elkezdődött Borbánya szívében a templomtelket alkotó kertek megvásárlása, hogy a közösség majd saját templomot építhessen. Az utolsó telekvásárlásra 2017-ben került sor, ekkor kezdődhetett a tervezés folyamata. A terveket Varga Gábor és Szilágyi Tamás építészmérnökök készítették. A tervezés kiindulási alapja a 11. században épült bizánci stílusú feldebrői altemplom volt. Ez a magyarság és a keleti szertartás történelmi kapcsolatát hangsúlyozza.
A görögkatolikus szertartásnak megfelelően kialakított templom földszinti alapterülete 245, az emeleti részen 81 négyzetméter. A tervezés során nagy figyelmet kaptak a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok is. 2020 pünkösdvasárnapján megszentelték és ünnepélyesen elhelyezték az alapkövet.”
Forrás: magyarkurir.hu / Nyíregyházi Egyházmegye
Fotók: P. Tóth Nóra