Válságálló Fidesz-előny

„A kata-szabályokat módosító törvényjavaslat benyújtásának napján kezdődő, s annak elfogadását követő napon végződő kutatás eredményeiből kiderül, hogy a kormánypártok továbbra is élvezik a magyar választók többségének bizalmát. Nem történt jelentős változás sem a kormánypárti, sem az ellenzéki erők támogatottságában, tehát az utóbbi napok néhány ezer fős fővárosi tüntetései nem a pártpreferenciák átalakulásának tünetei.
A Fidesz-KDNP mögött áll a magyar választók abszolút többsége (54 százalék), amely nem jelent változást a júniusi állapothoz (55 százalék) képest. Ez a stabil társadalmi támogatottság a választás óta tartott több időközi választás eredményeiben is tükröződött. Az áprilisi választáson szerzett egyértelmű felhatalmazás és az azóta is töretlen támogatottság biztosítja a kormány cselekvőképességét a háborús infláció és az energia-veszélyhelyzet jelenlegi nehézségei között is.
Mindössze négy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ez alapján mindössze a választási összefogás legnagyobb nyertese, a DK, illetve a parlamenti újonc Momentum jutna be a baloldal jelenlegi parlamenti pártjai közül. Mindazonáltal sem az egyedüli stabil vezetésű Gyurcsány-párt, sem pedig a nemrégiben elnököt és frakcióvezetőt váltó Momentum nem tudott lendületet venni a választás óta. Az MKKP viccpárt, valamint a Jobbik kárára bejutó Mi Hazánk továbbra is szinten tartja a bejutáshoz szükséges támogatottságát.
Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó hangulat, mely tényt megerősíti, hogy az ellenzéki pártok közül nem jutna be önállóan a Jobbik (4 százalék), az LMP (1 százalék), az MSZP (1 százalék) és a Párbeszéd (1 százalék) sem a parlamentbe.”
Forrás: nezopont.hu