Emelkedő lakásárak

„Az ingatlanok áremelkedése még mindig töretlen, az enyhébb nyár után aktívabb őszi szezonra számít a Duna House ingatlanközvetítő. Hétfői elemzésében a cég kiemelte: a panellakások ára rekordokat döntött, a téglaingatlanok viszont mérsékeltebben drágulnak.
Idén számos tényező formálta az ingatlanpiacot, az év eleji rekordok után csökkenni látszik a kereslet, amelyre a szomszédos háborús helyzet, valamint a változó kamatkörnyezet és a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak. Nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el a piac a következő negyedévben – fogalmazott Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A lassuló piaci tendenciák mellett ugyanakkor nem várnak szélsőséges zuhanást.
Az elemzés szerint az átlagos négyzetméterárak emelkedése országosan jellemző, az év első felének adatai alapján vidéken családi házat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban csaknem a duplájába kerül egy négyzetméter. Rekordokat döntenek a panellakások is: vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként.
A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke visszafogottabb a panelokéhoz képest, az átlagos négyzetméterárak azonban még így is jóval a panelek árszintje felett alakulnak, vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért vásárolhatnak téglaépítésű lakást az érdeklődők.
Országosan nőtt a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya, az idei első fél évben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, a tavalyi alig 3 százalékhoz képest.
Érdekesség, hogy az idén már a milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen, egy 36 négyzetméteres lakás 39 millió forintért cserélt gazdát, a népszerű Újlipótvárosban.
A legdrágább ingatlan eddig 860 millióért kelt el. A luxusingatlanok körében egy II. kerületi, új építésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családi ház a csúcstartó, amiért csaknem 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként.”
Forrás: magyarhirlap.hu