A nemzeti szuverenitás és a schengeni határok megvédéséről írt a horvát államiság ünnepén Orbán Viktor

 

„Orbán Viktor miniszterelnök levélben küldte el jókívánságait Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Horvát Köztársaság nemzeti ünnepe, a horvát államiság napja alkalmából – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték. „Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között biztosította feltétel nélküli támogatásáról Horvátország ezirányú törekvéseit, és szintén az elsők között ismerte el az ország függetlenségét” – idézte fel levelében Orbán Viktor.

Horvátország schengeni csatlakozása hazánk és közép-európa számára is egy jelentős, közös történelmi siker. Az európai közösség belső határainak megszűnése számos új lehetőséget teremt kapcsolataink fejlesztésében mind a gazdasági együttműködés, mind polgáraink mindennapi életének vonatkozásában – húzta alá.

Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: a külső schengeni határok megvédése közös felelősséggel is jár. „A déli határvonal védelmében immár szomszédos schengeni tagországokként kell helyt állnunk, és biztosítom, hogy ehhez kormányom kész minden támogatást megadni Horvátország számára” – zárta ünnepi levelét a magyar miniszterelnök.

Forrás: origo.hu / MTI
Fotó: Facebook/Orbán Viktor