Változások jönnek a csok és a babaváró hitel terén is

„A családtámogatási intézkedéseket érintő döntéseket hozott a kormány szerdai ülésén – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A változtatásokra a kormány indoklása szerint azért volt szükség, mert a háború és „a brüsszeli szankciós politika” átírta a körülményeket. A módosítások érintik a babaváró hitelt és a csokot is.

A babaváró hitel feltételrendszerének változtatásával szeretnék arra ösztönözni a magyar nőket, hogy a gyermekvállalást a most mért átlagnál korábbra időzítsék. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, 2024 január elsejétől azonban csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a hölgy 30 év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is, 2024 január elsejétől egy éven keresztül a 30 és 40 év közötti nők továbbra is jogosultak a támogatásra, de erre kizárólag a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

A csok-szabályokról Gulyás Gergely elmondta, ma leginkább a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban a csok és az önrész mellé bankhitelt is fel kellett venni, de miután a bankhitelezés ilyen kamatok mellett gyakorlatilag leállt, a csok-igénylések száma jelentős mértékben csökkent. A kormány arról döntött, hogy a csok falun érvényes szabályait megtartják, sőt, a keretösszegeket 50, néhány helyen több mint 50 százalékkal emelik. A városi csokot, tehát az ötezer fősnél nagyobb településeken elérhetőt pedig nem lehet a jövőben igénybe venni, de kidolgoznak egy új, nagyobb városok esetében igénybe vehető otthonteremtési formát.

A falusi csok keretében igényelhető összegek a következőképpen alakulnak:

– egy gyermek után 600 ezer forint volt a csok-támogatás új családi ház építése, vásárlása esetén, ez egymillió forintra emelkedik,
– két gyermek esetén ez 2,6 millió forint volt a falusi csoknál, ez 4 millió lesz,
– három gyermek esetén 10 millió forint volt, ez 15 millióra emelkedik.”

Forrás: napi.hu
Fotó: Getty Images / Napi.hu