Fontos napot ünnepelünk ma az egész világon

„A jótékonyság világnapját ünnepeljük szeptember 5-én – hívta fel a figyelmet cikkében a Duol.hu. Kiemelték: az ENSZ Közgyűlése 2012-ben magyar kezdeményezésre szavazta meg, hogy szeptember 5-e, Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napja legyen a jótékonyság világnapja.

A világnapot a magyar Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte még 2011-ben, majd a kormány felkérte a külügyi tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre. A munka döntő részét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte el, ötven ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát.

Miután elfogadták a magyar javaslatot, a közgyűlés felkérte az ENSZ-tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, különböző oktatási és egyéb programok szervezésével.

A Duol.hu emlékeztetett arra, hogy Teréz anya az elmúlt száz év egyik legnagyobb példaképe volt, akit a nyilvánosság szinte mindig csendes imába merülve, mosolyogva látott, és az önfeláldozás megtestesítőjének tartott. Bár számos kritika és támadás is érte tevékenységét, azt mindenki elismeri, akár hívőről van szó, akár nem, hogy Teréz anya egész életét a szegények, elesettek és kitaszítottak megsegítésének szentelte. A gyönge fizikumú, apró termetű nő egy hatalmas egyéniség volt, hite, munkássága és kitartása minden tiszteletet kiérdemel.”

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: APA-PictureDesk via AFP