Kövér László: A hit és az ész harmóniájának helyreállítása a legfontosabb feladat

„A hit és az ész harmóniájának helyreállítását nevezte a XXI. században az oktatás és az egyházak legfontosabb közös feladatának az Országgyűlés elnöke csütörtökön a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett konferencián, a Parlament felsőházi termében.

Kövér László kijelentette: meggyőződése, hogy a hit és az ész harmóniájának helyreállítása nélkül a nyugati világban esélytelen megoldani a nemzetek ajtaján „egyre hangosabban dörömbölő” politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális vagy akár környezetvédelmi gondokat.

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Károli Gáspár Egyetem feladataként jelölte meg, hogy „megkínálja” hallgatóit és oktatóit a „Krisztusban fogant élet” megismerésével. Ez az élet benne van és benne lehet mindenben, a keresztény tudományok magasabb rendű hivatása pedig éppen az, hogy minden tudományban keresse és felmutassa ezt az életet, a természet szépségében és a természettudományokban ugyanúgy, mint a szellemtudományokban – tette hozzá Balog Zoltán.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében „mindannyiunk közös ügyének” nevezte a világi tudományok hívő oktatását és kutatását, hozzátéve, ez a feladat rendkívüli kihívás elé állítja az egyetemek egész közösségét.”

Forrás: hirado.hu / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI