Idén télen nincs ellátásbiztonsági kockázat a gázellátásban

„Idén télen nincs ellátásbiztonsági kockázat – írta az energiaügyi miniszter közösségi oldalán pénteken a gázellátásról, miután az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs ülésén összegezte a téli felkészülésről szóló hivatali és vállalati beszámolók legfontosabb tanulságát.

Lantos Csaba bejegyzése szerint az egyeztetésen elhangzott, hogy a szeptember végén zárult gázévben 8,3 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. A felhasználás a megelőző azonos időszakhoz képest ötödével csökkent. A tárolói töltöttség 98 százalékos, az elérhető 6,5 milliárd köbméteres mennyiség az egész éves gázigény mintegy kétharmadát fedezi.

A fűtési szezonra vonatkozó modellezés szerint még a korábbi szintre visszaemelkedő gázfelhasználás mellett sem kell hozzányúlni a biztonsági készlethez. A hazai fogyasztók zavartalan ellátása akár a beszállítási útvonalak tartós kiesése esetén is garantálható idén télen – írta a miniszter.

Az operatív törzs tájékoztatást kapott a zöldenergia tárolását ösztönző lakossági és ipari programok előkészületeiről is – tette hozzá.”

Forrás: magyarhirlap.hu / MTI
Fotó: MH/Török Péter