Saját minisztériumot kap Navracsics Tibor

„Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium néven saját tárcát kap Navracsics Tibor, aki jelenleg tárca nélküli miniszterként felel a területfejlesztési ügyekért és uniós forrásokért. Erről a változásról először október elején jelentek meg hírek a sajtóban. Navracsics Tibor akkor azt mondta, hogy tárgyalnak erről Orbán Viktorral, és a jövő év elejétől léphet életbe a változás.

Kedden a parlament honlapján jelent meg egy törvénytervezet. Ebből derült ki, hogy Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium lesz az új tárca neve. A javaslatban azt írták:

„Az eddig önálló munkaszervezettel nem rendelkező területfejlesztési miniszter jogi és szakmai mozgástere az önálló minisztérium létrehozásával nagyságrendileg bővül. Az új minisztérium a Miniszterelnökség szervezetéből történő kiválással jön létre, integrálva mindazon szervezeti egységeket, amelyek eredményes munkájához szükségesek, továbbá átvéve azokat a hatásköröket, amelyeket a modern és hatékony államszervezet működtetése és a nemzetstratégiai célok elérése indokol.”

A módosítás értelmében a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség a jövőben „tisztán politikai feladatokat lát majd el, a közigazgatási feladataik átkerülnek Navracsics tárcájához. Ezt jelzi az is, hogy az új tárca kvázi a Miniszterelnökségből való kiválással jön létre a tervezet szerint – és valóban január 1-jén, ahogy azt Navracsics korábban mondta. A módosítás után 14-re nő a magyar kormány minisztériumainak száma.

Navracsics korábban az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az uniós forrásokért a változtatás után is felelni fog, és folytatni fogja a brüsszeli tárgyalásokat ebben a kérdésben.”

Forrás: index.hu
Fotó: MTI Fotó/Bodnár Boglárka