Megnyílnak a brüsszeli pénzcsapok, az EU 10 milliárd euró befagyasztott forrást szabadít fel Magyarország számára


Jóváhagyta az Európai Bizottság a 10 milliárd eurónyi kohéziós forrás kiutalását Magyarországnak. Erre azután került sor, hogy a Magyar Közlönyben közzétették a magyar igazságügyi reform utolsó, kedden elfogadott törvényét.

A 10 milliárd eurót nem egyszerre, hanem fokozatosan, a magyar kormány által benyújtott fejlesztési projektek alapján fizetik ki.

A döntés meghozatalára feszült politikai környezetben kerül sor, mivel Orbán Viktor miniszterelnök több fontos uniós döntés vétójával fenyeget. Megakadályozná a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, és blokkolja a háború sújtotta ország költségvetésének fenntartására létrehozott 50 milliárd eurós különalapot.

Ezekről az ügyekről az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján tárgyalnak majd, a döntésekhez pedig az összes tagállam egyetértésére lesz szükség.

Az Európai Bizottság egyébként határozottan tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint alkudoznának Magyarországgal, és hogy ez összefüggne a pénzek felszabadításával. Eric Mamer bizottsági szóvivő szerdán megismételte azt, hogy a pénzek kifizetésének feltétele az, hogy a Bizottság korábbi szupermérföldköveinek igazságügyi reformra vonatkozó részeit teljesítse a kormány.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://hu.euronews.com/…/az-eu-10-milliard-euro…

Forrás: euronews.hu
Fotó: Simon Wohlfahrt / Bloomberg / Getty Images Hungary