Végleges rendezés jön az ukrajnai magyarok helyzetének ügyében

Ungváron találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, ukrán hivatali kollégája Dmitro Kuleba és Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője. A településhez közeli szállodában tartottak a megbeszélések után közös tájékoztatót.

Ezen az ukrán külügyminiszter jószomszédi viszony fontosságának kiemelése után elmondta: a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek, mert ez nem egyszerű kérdés és nagyon régóta téma már, ezért szeretnék mindkét oldalról megfelelően rendezni ezt a vitás kérdést. Szijjártó Péter felsorolta a magyar változtatási kéréseket, ezek megoldására egy operatív munkacsoport jön létre, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjon az ügy végleges lezárása céljából, amit kormányközi bizottsági szinten kívánnak rendezni.

Dmitro Kuleba megköszönte Magyarországnak a humanitárius segítséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a béke mielőbbi elérésének fontosságát hangsúlyozta. Megköszönte a feleknek nyújtott, a kölcsönös tisztánlátást elősegítő tevékenységét Viktor Mikitának, Kárpátalja kormányzójának.

Ezután arról beszélt, hogy 2015 óta több lépésben születtek olyan jogszabályok, amelyek a magyar kisebbség jogait csorbították, majd ezt a negatív spirált az ukrán parlament által tavaly elfogadott kisebbségi kerettörvény megállította. A magyar fél azonban a 2015 előtti állapotokat szeretné visszaállítani, az ehhez kért intézkedéseket 11 pontban foglalta össze, belevéve az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:

https://infostart.hu/…/szijjarto-peter-targyalasai…

Forrás: infostart.hu
Fotó: MTI/KKM