Nagy Márton szerint átmeneti a GDP megtorpanása. A miniszter szerint elsősorban a gyenge külső kereslet magyarázza a vártnál rosszabb GDP-adatokat.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg

A gazdasági teljesítményben látható, harmadik negyedévről negyedik negyedévre történt megtorpanás átmeneti, azt elsősorban a gyenge külső kereslet magyarázza – értékelte a szerda reggel megjelent GDP-adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 utolsó negyedévében éves alapon 0,4 százalékkal nőtt, míg negyedéves alapon stagnált a magyar gazdaság teljesítménye, az év egészét tekintve pedig 0,8 százalékkal mérséklődött a GDP.

A tárcavezető szerint a GDP stagnálását jelentős részben az export szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró piacok, így leginkább a legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, Németország gyengélkedése okozta.

A német gazdaság recesszióban ragadt, miközben az EU egésze stagnált. Mindez kihatott a hazai ipar teljesítményére és azon belül is az export és ezáltal külkereskedelem visszaesésére.

A magyar GDP-adatokat mindezen túlmutatóan negatívan befolyásolta a kedvezőtlen kamatkörnyezet, a rendkívül magas reálkamat, így a piaci hitelezés helyreállításának elhúzódása is. A tárcavezető megállapította, hogy a magas reálkamat visszaveti a vállalkozások beruházási kedvét, ennek következtében nem a fejlesztésekre, a termelékenység javítására, hanem megtakarításra ösztönzi a cégeket.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.vg.hu/…/nagy-marton-szerint-atmeneti-a-gdp…

Forrás: vg.hu
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság