Nagy István agrárminiszter szerint integrált növényvédelmi módszerek alkalmazására van szükség


Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi tudományos napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusán.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a környezet megóvása mellett az egészséges élelmiszerek előállítását. Ebben a folyamatban a növényorvosok tudása kiemelt jelentőségű.

„A világ napról napra változik, ezért a növényvédelmi szakembereknek a társadalmi és klimatikus kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adniuk. A precíziós növényvédelemre, illetve a biológiai és a kémiai megoldásokra egyaránt támaszkodni kell” – fűzte hozzá.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarországon évek óta az uniós átlag alatt használnak fel növényvédő szereket. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a kibocsátás csökkentésének igénye mellett meg kell őrizni az ország termésbiztonságát. Ezért nem a puszta mennyiségi mérséklésre, hanem a felhasználás kockázatainak csökkentésére kell fókuszálni . Így kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált növényvédelmi módszerek széles körű gyakorlati megvalósítására. Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar álláspontnak megfelelően sikerült meghátrálásra bírni a brüsszeli bürokratákat. Az Európai Bizottság ugyanis visszavonja a növényvédőszerek fenntartható használatáról szóló rendelettervezetét – tette hozzá.

A rendezvényen az agrárminiszter oklevelek átadásával ismerte el a növényvédelmi szakemberek munkáját – olvasható a közleményben.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: MTI/Mónus Márton