Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Hétfő délután az Országgyűlés 134 szavazattal választotta meg az Alkotmánybíróság elnökét államfőnek. Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalba, addig Kövér László látja el a feladatkört.

Hétfőn nem sokkal 17 óra előtt – és Novák Katalin lemondásának elfogadása után – megkezdődött az új államfő megválasztásáról szóló parlamenti procedúra. Az ülést vezető Jakab István először is köszöntötte a jelöltet és vendégeit, (akik között a két korábbi államfő, Schmitt Pál és Áder János is ott volt) miközben az ellenzék ( az LMP és a Mi Hazánk kivételével) elhagyta az üléstermet.

A levezető elnök ismertette, hogy a másik bejelentett jelölt, a Mi Hazánk által támogatott Csath Magdolna jelölése kellő számú ajánlás hiányában érvénytelen volt.

Jakab ezután a törvényben lefektetetteknek megfelelően titkos szavazást rendelt el: a képviselők a Duna-parti folyosón vehették át a szavazólapokat.

Első körben a szavazatok kétharmada szükséges a megválasztáshoz, ebben az esetben ez rendelkezésre is állt: a parlament 18:08-kor folytatódó ülésén kihirdetettek szerint Sulyok Tamás 146 leadott szavazatból 134 igen szavazatot kapott. Az érvényes szavazatok száma egyébként 139 volt. A 134 igen szavazat mellett 5 nem szavazat érkezett. Tartózkodás nem volt.

Sulyok Tamás a megválasztást követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba, addig Kövér László házelnök látja el a feladatkörét. A házelnöki feladatkört erre a 8 napra pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke veszi át.

Forrás: mandiner.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán