20 százalékkal csökkent az ország gázfogyasztása

Magyarország nagymértékű energia kitettsége miatt helyben előállított és fenntartható, környezetbarát módon megtermelt energiára van szükségünk – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerdai esztergomi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a kormány azért indította el a zöld nemzeti konzultációt, hogy felmérhesse, a lakosság részéről hol a legnagyobb az igény a zöldenergiára való átállásban és ennek megfelelően indíthasson különböző támogatási programokat.

Az államtitkár szólt arról, hogy az ország az elektromos közlekedés területén tehet jelentős előrelépést, valamint magyar adottságnak számít a geotermikus energia, amelyben sokkal nagyobb lehetőség van, mint amennyit jelenleg kihasználunk.

Steiner Attila emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentést minden nehézség ellenére meg tudták őrizni, illetve felidézte, hogy az emelkedő energiaárak mindenkit takarékos felhasználásra ösztönöztek, így körülbelül 20 százalékkal csökkent az ország gázfogyasztása.

Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere elmondta: az elmúlt években számos városi intézményben zajlott energia-megtakarítást eredményező felújítás, így a Dobó Katalin Gimnáziumban, a Kőrösy Kollégiumban, a Féja Géza Közösségi házban és négy óvodában.

Az önkormányzat elkészítette a város napenergia térképét, amely az egyes ingatlanok esetében megmutatja a napelem hatékonyságát, illetve az idén elkezdődik a városi közvilágítás korszerűsítése – ismertette az alpolgármester.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MH-archív/Katona László