Tíz nap, négy ország, öt világhatalmi vezetővel való tárgyalás

Az elmúlt tíz nap valódi diplomáciai bravúrnak értékelhető, hiszen a magyar kormányfő békemisszióra indult, melynek keretében négy országot látogatott meg, a világpolitika öt kulcsfontosságú vezetőjével tárgyalt. Orbán Viktor fáradhatatlannak bizonyult és eltökélt volt a tekintetben, hogy lendületet adjon a béketárgyalásoknak.

Nem igazán hittek benne, hogy Magyarország miniszterelnöke sikerrel járhat, amikor békemisszióra indult tíz nappal ezelőtt. A hazai és a nemzetközi “független-objektív” média pedig folyamatosan azt harsogta, mennyire valószínűtlen, amit Orbán Viktor – a világon elsőként – célként megfogalmazott, vagyis a béke előmozdítására tesz kísérletet. Miután a magyar miniszterelnök átvette az EU soros vezetését, első útja Ukrajnába vezetett, ahol Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozása jelentős diplomáciai eseményként értékelhető nemzetközileg, amely meglepte a sajtót és a diplomáciai világot. Orbán Viktor látogatása különösen figyelemre méltó volt, mivel a magyar miniszterelnök korábban kritikusan viszonyult az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásokhoz.

A The Guardian így írt: „Magyarország miniszterelnöke, aki nyíltan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeket, Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel, miután Európa legjobb oroszbarát vezetőjeként meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban.” A találkozó nemcsak a két ország közötti feszült kapcsolat enyhítésében játszik szerepet, hanem a békefolyamat előmozdításában is. A Die Welt kiemelte Orbán tűzszünetről tett kijelentéseit, és hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://pestisracok.hu/tiz-nap-negy-orszag-ot-vilaghatalmi-vezetovel-valo-targyalas-orban-viktor-bekemissziojatol-hangos-a-vilagsajto/

Forrás: pestisracok.hu
Fotó: Orbán Balázs X közösségi oldala / pestisracok.hu