Magyarország öles léptekkel halad a zöld átállás felé

Magyarország öles léptekkel halad a zöld átállás felé, a klímabajnokok csoportjába tartozik, a kormány konzervatív klímapolitikát valósít meg − hangsúlyozta az energiaügyi miniszter egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Az 1990-es bázisévhez képest 43 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferencián csütörtökön. Hozzátette: 2030-ig a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának részaránya 0,1 százalék alá csökken. Európa egésze hétszázalékos részarányt képvisel a globális kibocsátásban − ismertette.

A megújulók részaránya 2030-ig 30 százalékra emelkedik a bruttó végső energiafelhasználáson belül. Mostanra megvalósult, hogy Magyarország bizonyos időszakokban 100 százalékban karbonsemlegesen állítja elő a szükséges villamosenergiát, ezt a lakossággal közös eredménynek nevezte a tárcavezető, aki azt is elmondta, hogy az MVM villamosenergia-termelésének 85 százaléka karbonmentes forrásokból származik. Az ország energiaszuverenitásának alapja részben a napenergia.

A miniszter tájékoztatója szerint a napenergia aránya a magyar áramtermelésben 2023-ban a világon a harmadik legmagasabb volt.

Jelenleg 7,2 gigawatt (GW) a napenergia kapacitás, míg 2010-ben alig 1 GW volt. Ezen belül 280 ezer háztartási kiserőmű működik, 2030-ig 12 GW beépített kapacitás elérésére számítanak. Ez infrastrukturális fejlesztési igényeket keletkeztet − mondta.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2024/10/lantos-csaba-magyarorszag-oles-leptekkel-halad-a-zold-atallas-fele

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán