Konferencia Európa jövőjéről

2021. május 9-én indult útjára az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat. A többnyelvű digitális platform részvételi lehetőséget kínál az európai polgárok számára az Európa előtt álló kihívások és kiemelt feladatok megvitatásához függetlenül attól, hogy a résztvevők hol élnek és mivel foglalkoznak. A projekt ötletgazdái szerint ez az a fórum, ahol elgondolkozhatunk azon, hogy milyen jövőt képzelünk el az Európai Unió számára. Így az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elkötelezték magukat amellett, hogy meghallgassák az európai polgárokat, valamint lépéseket tegyenek a megfogalmazott ajánlások megvalósítása érdekében.
A konferencia a tervek szerint 2022 tavaszáig elfogadja idevágó következtetéseit és iránymutatással szolgál Európa jövőjét illetően.
A konferenciasorozat az alábbi, EU jövője szempontjából meghatározó témákban várja a résztvevők véleményét:
🌳 Éghajlatváltozás és környezetvédelem
🏥 Egészségügy
🏗️ Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás
🌍 Az EU a világban
⚖️ Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság
📱 Digitális átállás
⚔️ Európai demokrácia
🚦 Migráció
📚 Oktatás, kultúra, ifjúság és sport
Politikai elemzők véleménye szerint az egyeztetések során a szuverenista és a globalista elképzelések fognak ütközni egymással, mivel egyes országok az integráció további mélyítését tűznék ki célul, míg mások a nemzetállami hatásköröket tartják fontosabbnak. Továbbá egyes kritikus vélemények rámutatnak arra is, hogy a széleskörű társadalmi párbeszéd az unió identitásválsága miatt vált szükségessé.