Tizenhat európai párt közösen állt ki a szuperállam ellen

„Az Európai Unió tagországai tucatnyi pártjának, köztük a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben írták alá Európa jövőjéről azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot.
A dokumentumot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia – mondta Kaczyński, hozzátéve, hogy ennek céljai és struktúrái nem világosak.
– Feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása – mondta Kaczyński.
A nyilatkozat kiemeli, hogy míg az európai integrációs folyamat nagyban hozzájárult az időtálló együttműködési struktúrák létrehozásához, a béke fenntartásához és az államok közötti egyetértés és jó kapcsolatok kialakításához, ma az Európai Uniónak mélyreható átalakításra van szüksége, mert ahelyett, hogy megvédené Európát és annak örökségét, ahelyett, hogy biztosítaná az európai népek szabad fejlődését, önmaga vált a problémák, aggodalmak és a bizonytalanság forrásává. […]
A Fidesz csatlakozott Jarosław Kaczyńskinek a felhívásához – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a pártja Facebook-oldalára pénteken feltöltött videójában.
– Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről – emelte ki Orbán Viktor. Azt akarjuk, hogy ez a közös dokumentum legyen kulturális és politikai munkánk alapja. Így kívánunk részt venni az Európai Unió jövőjéről szóló vitában – közölte a magyar miniszterelnök […].
Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: AFP