Bejött Izlandon a négynapos munkahét

„Számos előnnyel jár az Izlandon bevezetett négynapos munkahét, és ezért mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka már szintén átállt a rövidebb munkahétre – derül ki a BBC összefoglalójából.
A 2015-2019 közötti nagyszabású izlandi kísérletbe több mint 2500 munkavállalót, Izland teljes dolgozó népességének több mint 1 százalékát vonták be és a vizsgálat során a munkavállalók heti munkaidejét 40 óráról 35-36 órára csökkentették, miközben a fizetésük változatlan maradt. […]
A munkavállalók arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat stresszesnek és kiégettnek, elmondásuk szerint javult az egészségi állapotuk, valamint a munka és a magánélet egyensúlya is.
A kísérletek hatására az izlandi szakszervezetek újratárgyalták a munkarendeket, és mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka már szintén átállt a rövidebb munkahétre.
Az izlandi Fenntartható Demokráciáért Egyesület (Alda) kutatója, Gudmundur D. Haraldsson szerint az izlandi példa azt mutatja, hogy nem lehetetlen a rövidebb munkahét bevezetése a modern időkben. Jelenleg több hasonló kísérlet is zajlik világszerte, többek között Spanyolországban és Új-Zélandon is.”
Forrás: portfolio.hu
Fotó: Tóth Judit/origo.hu