Hatalmas költekezés jöhet az év végén

„Az államháztartás hiánya már elérte az egész éves előirányzat 85 százalékát, de nem várható, hogy visszafogják a költekezést.
Hamarosan beindulhat a pénzpumpa, az idei pénzforgalmi deficit ugyanis a költségvetési törvényben rögzített előirányzaton felül további 1650 milliárd forint elköltését teszi lehetővé a kormány számára, miközben a robusztus növekedés következtében érdemben emelkednek a büdzsé adó- és járulékbevételei – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első féléves költségvetési jelentéséből.
Olyan mértékű pénzszórás ugyanakkor biztosan nem várható, mint tavaly év végén, de a lefolyása nagyon hasonló lehet. Tavaly augusztus végén ugyanis 2261 milliárdnál járt az éves hiány, akkor a Gazdaságvédelmi Alap terhére több mint 2000 milliárd forintot költött el pár hónap alatt a kabinet. Ezúttal a Gazdaság-újraindítási Alapból várható a kiutalások zöme, bár az is igaz, hogy mostanáig visszafogott volt a kormány, lapunk gyűjtése szerint augusztus közepén még csak 490 milliárdnál járt a kiadások összértéke.[…]
A jegybank mindenesetre azzal számol, hogy a dinamikus növekedés miatt a törvényi előirányzatnál mintegy 500 milliárddal magasabban teljesülnek 2021-ben az adóbevételek. Fontos azonban hozzátenni, hogy az MNB júniusi, 6,2 százalékos növekedési prognózisát is meghaladta az élet, az elemzők többsége ma már szinte biztosra veszi a 7 százalék körüli, illetve a fölötti növekedést, így jó eséllyel még ezt a számítást is meghaladhatja a tényleges adóbefizetések értéke. Ez pedig bőven fedezheti az adó-visszatérítés mintegy 550-600 milliárd forintját, amelyet várhatóan már az idei büdzsé terhére teljesíthet a kabinet.”
Forrás: vg.hu
Fotó: Moricz Sabjan Simon / VG