Még több magyar család kaphat ajándékot

„A korábban vártnál több családot érinthet jövő év elején a személyi jövedelemadó visszatérítése – derül ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédéből. A kormányfő 1,9 millió érintettről beszélt a korábbi 1,5 millióval szemben, ami valószínűleg a kata szerint adózóknak köszönhető elsősorban.
2022 február 15-ig visszatérítjük a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett szja-t, a visszatérítés felső hatása a 2021-es átlagbér lesz. Visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók: az ekho-szerint adózók az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják vissza.
1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal – emeli ki a parlamentben hétfőn Orbán Viktor.
Ebben az újdonság az 1,9 milliós szám, hiszen korábban 1,5 millióra becsülték az érintettek körét. A különbség a 430 ezer kata szerint adózóból adódhat, akik számára most árulta el a visszatérítés részleteit Orbán Viktor.
A kisadózók esetében eddig is sejteni lehetett, hogy az ekhósok vélhetően a befizetett szja-részt kaphatják vissza, a katások esetében viszont új információ az átalányadó negyede. Utóbbi adótípusnál ugyanis nincs megbontva a befizetés, átalányt kell fizetni havonta.
Jelenleg a kata három sávja választható: havi 25, 50 vagy 75 ezer forinttal. A legtöbben vélhetően a középső kategóriában vannak, ők a befizetett 600 ezer forintos adó negyedét, 150 ezer forintot kaphatnak vissza 2022-ben.”
Forrás: portfolio.hu