Bethlen István teljesítménye előtt mindannyian fejet hajthatunk

„Bethlen István azért tudta a kilátástalannak tűnő gazdasági világválságot kezelni, mert nem a kor világmegváltó ideológiáiban kereste, hanem a valós lehetőségeknek megfelelően mérte fel az egész nemzet helyzetét – jelentette ki az Országgyűlés sajtófőnöke, aki Orbán Viktor szavait tolmácsolta beszédében a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár által szervezett A Bethlen-kormány megalakulása és a konszolidáció szellemi háttere elnevezésű konferencián. A Bethlen István első kormánya megalakításának századik évfordulója alkalmából megrendezett eseményen elmondta: egy kormány és egy miniszterelnök fokmérője az, hogy honnan hová vezeti az országot. […]
Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke – aki az egyéb teendők miatt távol maradó Kövér László házelnököt helyettesítette – köszöntőjében azt emelte ki: akik a magyar állam gyengítésében és örökös alárendeltségében voltak érdekeltek, azok Bethlen István feledtetését, akiknek az erős magyar állam volt a céljuk, azok pedig az egykori kormányfő emlékének ápolását kívánták vagy vettek részt benne.
Az önmarcangolás vagy a külső körülményekre való mutogatás tévútra vezet, de a kettő közötti út mutathatja saját történelmünk megismerését. Arra kell törekednünk világnézeti hovatartozástól függetlenül, hogy mind újabb és újabb válságok hátterében összekovácsoljuk és megerősítsük polgáraink nemzetépítő erejét – mutatott rá az alelnök. Latorcai János elmondta: Bethlen neve azért forrhatott össze a konszolidáció fogalmával, mert képes volt a szélsőségek kizárásával nemcsak gazdasági, hanem Peyer Károllyal összefogva társadalmi egyesítést is végrehajtani.
Ideológiai és politikai meggyőződéstől függetlenül a teljesítmény előtt mindannyian fejet hajthatunk. A jelen megköveteli, hogy tanuljunk a múltból, ne kövessük el ugyanazokat a hibákat. Minden egyes helyzetben a magyar ügyet kell szolgálni, mert helyettünk senki nem fogja ezt megtenni – nyomatékosította az alelnök.”
Forrás: magyarnemzet.hu