Hófehér gazdaság a cél

„A Nézőpont Intézet és Hanns Seidel Stiftung támogatásával 2021 nyarán kilenc közép-európai EU-tagállamban közvélemény-kutatást készített a gazdaságfehérítés témakörében. Különös jelentőséget adott a vizsgálatnak, hogy a koronavírus hatására az ENSZ, az IMF és az OECD is a fejlett világban romló helyzetre számított előrejelzéseiben.
A korrupció elkerülésének legfontosabb feltételei a jó szabályok és a szabálykövető polgárok. A szabálykövetéshez pedig a polgárok kormányzatba vetett bizalma nélkülözhetetlen. A kutatás rámutatott, Magyarország kormányával a legelégedettebbek általánosságban és a koronavírus kezelése kapcsán külön is a vizsgált kilenc ország polgárai. 60, illetve 63 százaléka mondta azt a magyaroknak, hogy elégedett a kormány intézkedéseivel összességében és a járvány kapcsán különösen is, míg a második helyezett Ausztria esetében csak 53, illetve 60 százalék nyilatkozott hasonlóan. Mindkét kérdésben a legnagyobb elégedetlenséget a románok fejezték, 81, illetve 77 százalékuk nyilatkozott negatívan.
Nem meglepő a kormányokkal kapcsolatos eltérő álláspontok alapján, hogy a társadalmilag érzékelt korrupció is vegyes képet mutat térségünkben. A Nézőpont Intézet által fejlesztett Korrupció Percepciós Index szerinti rangsort a piacgazdaság építésében a térség többi országához képest több évtizedes előnnyel rendelkező Ausztria (48 pont) vezeti, második helyén pedig a szintén nagy ipari-kereskedelmi múlttal rendelkező Csehország (54 pont) áll. Magyarország a harmadik helyen (60 pont) áll, megelőzve Szlovákiát (63 pont) és Lengyelországot (67 pont), s jelentősen felülmúlva Romániát (85 pont).[…]
2021. október 7-én a Nézőpont Intézet a kutatási jelentést bemutató konferenciát szervezett. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatási adatok is bizonyítják, a magyar közbeszédben sűrűn elhangzó korrupciós vádak politikai termékek csupán. Magyarországon és Lengyelországban is ugyanis a kormánykritikus válaszadók kétszer akkora aránya érzékel korrupciót, mint a kormánypártiak.”
Forrás: nezopont.hu