Magyar-lengyel szolidaritás

„Nyilatkozatban álltak ki a Fidesz európai parlamenti képviselői a lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntése mellett. Trócsányi László szerint az európai integráció a tagállamok egyenlőségén nyugszik.
A lengyel Alkotmánybíróság múlt heti döntése alapján megállapította a nemzeti alkotmány elsőbbségét azokon a területeken, amelyekben az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre – írta szerdai közleményé­ben a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője, volt alkotmánybíró leszögezte: a Fidesz európai parlamenti delegációja aggodalommal tekint arra, hogy az európai intézmények politikai támadást indítottak a Lengyel Köztársaság Alkotmánybíróságának döntésével kapcsolatosan. Hozzátette: „A tagállamok szuverenitása, demokratikus legitimációja és alkotmányos rendje a nemzeti alkotmányok alapja, amely az uniós hatáskörgyakorlás korlátja.”
A nyilatkozat szerint az uniós intézmények nincsenek tekintettel az alapító szerződésekben elfogadott hatáskör-átruházás elvére. Olyan jogköröket kívánnak elvonni a tagállamoktól, amelyeknek az Európai Unió intézményei útján történő közös gyakorlására azok nem adtak felhatalmazást. „Hangsúlyozzuk, hogy az európai integráció működése a tagállamok szuverenitásán és egyenlőségén nyugszik. Fontos közös értéknek tartjuk az igazságszolgáltatást és így a bírói függetlenséget, ugyanakkor az egyes országok azon jogát nem lehet elvitatni, hogy egy hatékony igazságszolgáltatás érdekében igazságügyi reformot hajtsanak végre” – emelte ki Trócsányi László.
A lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro a lengyel Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, ez egy nagyon fontos mérföldkő, mert véleménye szerint egyre növekszik az agresszió a Berlin által támogatott Európai Unió felől, amely Lengyelországot úgy kezeli, mint egy gyarmatot. A miniszter leszögezte, nem adhatják át a szuverenitásukat olyan brüsszeli bürokratáknak, akiknek a nevét a lengyelek többsége nem is ismeri.”
Forrás: magyarhirlap.hu