Az EBESZ több mint 200 ellenőrt küldene a magyar választásokra

„Teljeskörű választási megfigyelési misszió kiküldését ajánlja az április 3-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR).
A péntek este publikált ajánlásában az ODIHR 18 megfigyelő kiküldését javasolja „a választási folyamat heteken át tartó országos szintű követésére, valamint 200 ellenőr kiküldését kezdeményezi a szavazási folyamat követésére” – adta hírül a Népszava.
Magyarország a második európai uniós tagállam, ahová a nemzetközi szervezet teljes körű, és nem korlátozott választási megfigyelési missziót tart szükségesnek, először Bulgáriába javasolt hasonlót – emlékeztet a baloldali lap. […]
Az ODIHR ajánlása annak a szakértői delegációnak a jelentésén alapul, amely január 17-21. között járt Magyarországon, hogy felmérje az igényeket – számol be a Népszava. A küldöttség tagjai több kormányzati és nem-kormányzati szereplővel is találkoztak – írják. Az ajánláshoz csatolt jelentésben az áll: „megbeszéléseik nyomán különösen fontosnak tartják annak vizsgálatát, hogyan működik a gyakorlatban a módosított választási törvény, a választói regisztráció, a választási adminisztráció, milyen a kampány, beleértve a szavazók megfélemlítését és a szavazatvásárlást, valamint a választásokról szóló médiaközvetítést. Emellett szükségesnek ítélik a kampányfinanszírozás átláthatóságának, a panasz- és fellebbezési eljárás hatékonyságának az ellenőrzését is. Szerintük azt is indokolt tanulmányozni, hogy a népszavazás egyidejű megtartása milyen hatást gyakorol ezekre a szempontokra.”– idézi a jelentést a Népszava. […]
Január közepén 62 európai parlamenti képviselő levelet írt az ODIHR igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű missziót a magyarországi választásokra. A politikusok azzal indokolták ennek szükségességét, hogy „a voksolás nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint fog lezajlani”. Rajtuk kívül 20 magyarországi NGO is hasonló megkeresést küldött nemzetközi szervezetnek.”
Forrás: mandiner.hu
Fotó: Sergei Gapon/AFP