Abortuszhoz való jog nem létezik

„Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöksége február 8-án, kedden nyilatkozatot adott ki, melyben kifejezték komoly aggodalmukat Emmanuel Macron francia elnök javaslatával kapcsolatban, hogy az abortuszhoz való vélt jogot illesszék be az Európai Unió Alapjogi Chartájába.
Az abortuszt fontolgató anyák tragikus és bonyolult helyzetben vannak, ezért az Európai Unió (EU) püspökei felhívták a figyelmet annak szükségességére, hogy a bajba jutott nőknek és születendő gyermeküknek biztosítsák a kellő segítséget és támogatást.
„A terhességük miatt nehéz helyzetbe vagy konfliktusba került nők támogatása az Egyház lelkipásztori szolgálatának fontos része, és társadalmaink kötelessége is” – olvasható a COMECE nyilatkozatában, amit a bizottság elnöke, Jean-Claude Hollerich bíboros, valamint négy alelnöke írt alá: Mariano Crociata, Noel Treanor, Jan Vokál és Franz-Josef Overbeck püspökök.
Emmanuel Macron francia elnök január 19-én tartott beszédet az Európai Parlamentben az EU Tanácsának soros francia elnöksége kapcsán.
A COMECE elnökségének tagjai hangsúlyozták, hogy „az abortuszhoz való jog nincs elismerve az európai vagy nemzetközi jogban”. Az ennek megváltoztatására tett kísérlet nemcsak ellenkezik az alapvető európai hitbeli meggyőződésekkel és értékekkel, hanem egy igazságtalan, etikai alapot nélkülöző törvény megszületését eredményezné, amely örökös konfliktusok okozója lenne az EU polgárai között.
„Macron elnök javaslata ennek a feltételezett jognak a beillesztésére [az Alapjogi Chartába] semmiképpen sem tekinthető úgy, hogy »új életet ad az alapjogoknak«” – ahogyan a francia elnök fogalmazott januári beszédében.
Az Európai Unió alapító atyáit idézve a COMECE elnökségének tagjai rámutattak: az európai integrációnak mindig „elő kell segítenie és támogatnia kell a különböző személyek tiszteletét, és kerülnie kell az ideológiai kényszereket”.”
Forrás: COMECE alapján magyarkurir.hu
Fotó: magyarkurir.hu