Zserbó a magyarok kedvenc süteménye

Egy tavalyi felmérésben közel 7000 szavazó mondta el a véleményét arról, mi a kedvenc süteménye.[…]
Nem okozott nagy meglepetést, hogy a „Mit eszik az ország?” sütifelmérésén a válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség, a zserbó nyerte meg a szavazást. A válaszadók jelentős többsége, 85%-a nő volt. Elsősorban olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik rendszeresen sütnek, csupán a szavazók 4% mondta, hogy nem szokott sütni – de a sütit ők is szeretik! A férfiak 17%-a havonta néhány alkalommal készít süteményt, 4,8%-uk pedig hetente. A fiatalok 28%-a havonta néhányszor, 13%-uk minden hétvégén és szintén 13%-uk hetente többször is bekapcsolja a sütőt.[…]
A felmérés régiók, nemek és korosztályok szerinti süteményrangsorait vizsgálva azt látjuk, hogy az első két helyen többnyire a zserbó és a rétes váltja egymást, versengésükből összesítve egyértelműen a zserbó került ki győztesen. A második helyet a rétes uralja, míg a harmadik a mézes krémes lett.
A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.
A zserbó mellett a 10-es lista többi résztvevőjét is megilleti az elismerés. Magyarország kedvenc süteményei 2021-ben:
Zserbó 35,7%
Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 32,7%
Mézes krémes 30,3%
Somlói galuska 28,8%
Almás pite 27,8%
Krémes 26,5%
Aranygaluska 24,1%
Bejgli (diós, mákos, gesztenyés, egyéb) 23,8%
Rákóczi túrós 22,6%
Fánk / Szalagos fánk 21,0%”
Forrás: hellovidek.hu
Kép: Getty Images