Szakmai találkozón egyeztetett a pénzügyminiszter és a jegybankelnök

„A kormány és a jegybank együttműködése hozzájárul ahhoz, hogy év végére egy számjegyűre csökkentsük az inflációt, mérsékeljük a kamatokat, tovább javítsuk az egyensúlyi mutatókat és visszatérjünk a magas ütemű gazdasági növekedéshez – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök, miután szakmai egyeztetésen vettek részt.

A megbeszélés egyik témája a jövő évi költségvetés volt, amellyel háborús időkben is garantálható Magyarország biztonsága, a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelme. A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára.

A kormány ennek megfelelően a jövő évi költségvetéssel három százalék alá csökkenti a hiányt és 67 százalék alá az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, miközben négy százalék körüli gazdasági növekedéssel számol. A kormány és a jegybank közös célja, hogy még idén egy számjegyűre csökkentse az inflációt, mérsékelje a kamatokat, a magyar gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A gazdaságirányítás két fő ágának vezetői legutóbb áprilisban folytattak személyes egyeztetést, akkor megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl is rendszeres személyes megbeszéléseket folytatnak, ezt a szándékukat most is megerősítették.”

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: MNB