Nem halogatható tovább a Biztonsági Tanács reformja – figyelmeztet az ENSZ főtitkára

„António Guterres úgy látja, nemcsak a Biztonsági Tanács, hanem a Bretton Woods-i rendszer is alkalmatlanná vált arra, hogy betöltse feladatát.

Az ENSZ főtitkára Hirosimában, a G7-ek értekezletén beszélt erről újságíróknak mondván, hogy mindkét fomáció felett eljárt az idő, a világ túl sokat változott alapításuk óta ahhoz, hogy képesek legyenek betölteni eredeti szerepüket. „A globális pénzügyi struktúra elavult, diszfunkcionális és igazságtalan. Akár a Covid-19 világjárvány, akár az ukrajnai orosz invázió miatti gazdasági sokkot nézzük, nem volt képes globális védőhálóként funkcionálni, ami pedig a feladat lenne”- fejtette ki António Guterres.

A Biztonsági Tanács az ENSZ legfőbb testületeinek egyike, a II. világháború után alapították, 1946 januárjában volt az első ülése. Öt állandó és tíz meghívott, az ENSZ Közgyűlése által választott tagja van. Az öt állandó tag teljes egyetértése kell minden döntéshez, ami számos kritikus esetben megbénította a testületet az elmúlt évtizedekben.

A Bretton Woods-i rendszer szintén a múlt század közepén, még a II. világháború idején, 1944 nyarán jött létre a világ legerősebb ipari hatalmainak kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatait szabályozandó. Az akkor kötött megállapodásokban hozták létre ennek a szabályrendszernek a részeként a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, illetve a Nemzetközi Valutaalapot is.”

Forrás: euronews.com
Fotó: Androniki Christodoulou/AP