Navracsics Tibor: Európát a radikalizálódás felé viszi el a nemzedékváltás

„Nemzedékváltás történik, Európa a mai fiatalok számára egy online tér, mémekben fogalmazzák meg a politikai üzeneteket, leegyszerűsített, sarkos üzenetek ütköznek egymással, ez polarizálódás, radikalizálódás felé viszi Európát – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése előtt A jövő Európája címmel tartott előadásában kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

Navracsics Tibor azt mondta: egész Európában a radikálisabb pártok előretörése látható, a korábban középre tartó pártok vagy radikalizálódnak, vagy gyengülnek. Már a liberális pártok is egyre radikálisabb üzeneteket fogalmaznak meg, „a kereszténydemokrácia pedig az ellenzékiség szinonimája lett, és a szociáldemokraták sem állnak sokkal jobban” – tette hozzá a miniszter. Rámutatott: ezért egyre élesednek a viták.

Arról is beszélt, hogy a legnagyobb fenyegetést természetesen az orosz–ukrán háború jelenti, ami azt üzeni, hogy „Európa sebezhetetlenségének mítosza végleg megsemmisült”, hiszen 1945 óta nem folyt a kontinensen olyan háború, amit a második világháború egyik résztvevője vívott volna. Kiderült, hogy az emberiség mégsem képes tanulni a történelemből, hiszen ha valaki tanulhatott volna a történelemből, az a Szovjetunió utódállama – jegyezte meg Navracsics Tibor.

Hangsúlyozta: alapvető fontosságú, hogy „a háború fegyverszünettel megálljon, hogy a méltányos és igazságos békére irányuló tárgyalások mielőbb megindulhassanak”. Mert ha a háború eszkalálódik, a jövő Európája veszélybe kerül – mondta a miniszter.”

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán