Orbán Viktor: Mi is vásárolunk majd gázt Katartól

„Megállapodtunk energetikai együttműködésben, mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Katarból.

Orbán Viktor miniszterelnök már hétfő délután jelezte a Facebook-oldalán, hogy energetikai együttműködésben állapodott meg Katarral, ahová vasárnap utazott a katari kormányfő meghívására. A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Havasi Bertalan sajtófőnök már korábban jelezte: a katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése, valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek.

Majd később videoüzenetben jelentkezett be a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, kimerítő és eredményes tárgyalásokon van túl a magyar delegáció a katari emírrel.

„Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság” – emlékeztetett erre Orbán Viktor, majd aláhúzta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. „A béketáborhoz tartozik, abban érdekelt, hogy az orosz–ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni” – emelte ki a magyar kormányfő.

„Megállapodtunk energetikai együttműködésben, mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon. Egyetértettünk az infrastruktúra fejlesztésében, a reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat.”

A miniszterelnök a bejelentkezését úgy zárta, hogy jó perspektíva nyílt meg a katari–magyar gazdasági együttműködés előtt.”

Forrás: index.hu
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala