Az Unió ereje a sokféleségében rejlik, írja Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

„Nem engedhetjük meg, hogy kiválasztott országok másokra kényszerítsék akaratukat a háború és a béke kritikus kérdéseiben, mint például a szankciók bevezetése vagy a fegyverek finanszírozása – véli Orbán Balázs az Euronewsnak írt véleménycikkében.

A politikus arra a nyílt levélre reagál, ami a Politico június 12-i számában közölte hét uniós külügyminiszter javaslatát, ami szerint a blokk közös kül- és biztonságpolitikai kérdéseiben térjenek át a minősített többségi szavazás (QMV) fokozottabb alkalmazására.

Egy ilyen javaslat elfogadása nemcsak a nemzeti szuverenitást veszélyeztetné, hanem az EU erejét is aláásná – írja erre válaszul a magyar politikus.

Egy ország külpolitikája döntő fontosságú az ország irányának kialakításában, és a szuverén külpolitika folytatása szükséges a függetlenség védelme érdekében.

Az egyhangú döntéshozatal választása elősegíti a konstruktív vitákat, és biztosítja, hogy a különböző – még a főáramlattól eltérő – véleményeket is megfelelően figyelembe vegyék, mivel azok az emberek akaratát tükrözik, nyomatékosítja a kormányfő politikai igazgatója.”

Forrás: euronews.com
Fotó: euronews.com