Megáldották a dél-erdélyi szórvány első magyar bölcsődéjét Vajdahunyadon

„Vajdahunyadon magyar bölcsődét avattak július 17-én, hétfőn. A magyar kormány támogatásával épült bölcsőde az első ilyen típusú intézmény Dél-Erdélyben, amely a szórványban élő fiatal családoknak nyújt segítséget gyermekeik nevelésében. Az új épületet Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök áldotta meg.

A RomKat.ro erdélyi katolikus hírportál Korom Imre plébánostól megtudta, már vannak jelentkezők, de várják is gyermekeket. A jól felszerelt, modern bölcsődében a nevelők felkészült, szeretetteljes és szakszerű ellátást nyújtanak.

A szórványban sok a vegyes család, ezért a fiatal és középgeneráció tagjai kevéssé tudnak már magyarul szépen, választékosan beszélni; a bölcsődében azonban a gyermekeknek lehetőségük lesz a magyar kultúrával is megismerkedni, és a családoknak is gazdagodni ebben.

Az új épületet Kerekes László segédpüspök áldotta meg. Az ünnepségen Korom Imre plébános mellett jelen volt a munkálatokat elindító Szabó Ákos korábbi plébános is. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és munkatársai képviselték az ünepségen Magyarország kormányát. Az államtitkár ünnepi beszédében a magyar kormány által támogatott, és Erdély számos településén látható fejlesztésekről számolt be.

Az ünnepségen a csernakeresztúri hagyományőrzők magyar népdalokkal, táncokkal gyönyörködtették a jelenlevőket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hunyad megyei szervezete nevében Ferencz István elnök Hunyadi János-díjat, emlékplakettet és diplomát adományozott az intézmény létrejöttén fáradozóknak: Potápi Árpád Jánosnak, valamint a gyulafehérvári érsekség munkatársának, Bajkó Teréziának, Szabó Ákos és Korom Imre plébánosoknak, valamint Suta Blankának, a projekt helyi menedzserének.”

Forrás: magyarkurir.hu / romkat.ro
Fotó: romkat.ro