Gulyás Gergely: Az európai értékekhez jobban ragaszkodnak a korábban szovjet uralom alatt szenvedő társadalmak

„Az Európai Unió működését ma meghatározó ideológiai viták hátterében az áll, hogy a hagyományos európai értékekhez sokkal inkább ragaszkodnak a korábban szovjet uralom alatt szenvedő társadalmak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délután Esztergomban.

Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt kerekasztal-beszélgetésén úgy értékelt: a 90-es években, mivel Nyugat-Európa érezte, hogy felelős azért, hogy hol és hogyan húzták meg a vasfüggönyt a második világháború után, morális felelősségének érezte, hogy ne rekessze el a csatlakozás útját az európai közösségbe belépni szándékozó országok elől.

Ugyanakkor Brüsszelnek valójában nem vagy csak nagyon primitív elképzelése volt a belépő országokkal közös jövőről: piacokat szerezni, miközben a politikai befolyását megőrzi.

De kiderült, hogy nem maradt következmények nélkül az a 40 év, amelyet Európa egyik fele szovjet rabságban, a másik szabadságban töltött. Paradox módon a hagyományos európai értékekhez sokkal inkább ragaszkodnak azok a társadalmak, amelyek szovjet iga alatt szenvedtek, mint azok, amelyek már a második világháborút követően megélhették a szabadságot és az azzal együtt járó jólétet.

A régi uniós tagállamok válasza az ideológiai vitákra az, hogy megpróbálnak minél több hatáskört Brüsszelbe telepíteni – tette hozzá a miniszter.”

Forrás: magyarhirlap.hu / MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton