Már most jelentős segítség a spórolásban az árfigyelő rendszer

„Alig pár hete működik, de már most sokat segít spórolni az árfigyelő az agrárminiszter szerint. A versenyhatóság közléséből pedig az derül ki, egy hónap alatt jelentős százalékpontokkal esett vissza az élelmiszer-infláció, ugyancsak az árfigyelőnek köszönhetően.

Jóval több mint 750 ezren használták az árfigyelőt, és emiatt az élelmiszerláncok is nagy versenyt futnak a vevőkért: csökkentik az árakat – ismertette közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az online árösszehasonlító rendszer eredményességét. Emlékeztetett, a kormány még májusban döntött úgy, hogy árfigyelő rendszert hoz létre, amelyen bárki összehasonlíthatja, hogy az élelmiszer-nagyáruházakban melyik termék mennyiért kapható. Szerinte az új rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a kereskedelmi láncok a saját árrésüket mérsékeljék, amire egyébként szükség is van, hiszen például háromszoros hasznot hoztak a kiskereskedőknek egyes mirelit termékek: köztük a fagyasztott kukorica és a zöldborsó. Jelentősen és indokolatlanul emelkedtek a tejtermékek árai.

Hozzátette: az árfigyelő rendszer máris elkezdte letörni az árakat. Elindulása óta a multik 14 százalékkal csökkentették a zöldségárakat, egyes zöldségeknél és az almánál pedig húszszázalékos az árcsökkenés. A gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak. Több mint tíz százalékkal csökkentették a margarin, a spagetti, a pulykahús árát. 8-9 százalékkal mérséklődött a sertészsír, kenyerek és a tojás ára – fejtette ki a miniszter.

Az árfigyelő rendszer előnye – hívta fel a figyelmet Nagy István –, hogy az árak naprakészek, a vásárlás napján aktuális képet kaphatunk arról, mi és hol mennyibe kerül. Nagy István emlékeztetett, az árakat augusztustól azért is érdemes különösen figyelni, mert a kormány a legfontosabb élelmiszerek esetében legalább 15 százalékos (kötelező) árakciót írt elő az üzleteknek.”

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: Róka László / MTI