Az EU-ban és Japánban is oltalom alá került a magyar pálinka

„Az Európai Unió és Japán között létrejött gazdasági partnerségi megállapodás keretében 42 uniós és japán termék között a pálinka is bekerült a mindkét térségben oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ) jegyzékébe – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Ez a harmadik alkalom, hogy a Japánban és az EU-ban is oltalom alatt álló földrajzi jelzések jegyzékét bővítik, miután 2021 februárjában 56 földrajzi jelzéssel, majd 2022 februárjában további 56 termékkel bővült a lista. Az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás agrár-élelmiszeri termékek megnevezéseit védi az utánzás és jogtalan névhasználat ellen mindkét térségben.

A megállapodás kölcsönös kereskedelmi hasznot hoz a felek számára, és gazdag kulináris és kulturális hagyományokkal rendelkező régiók autentikus termékeit ismerteti meg a fogyasztókkal.

A felek döntöttek arról is, hogy ez év végéig további 6 földrajzi jelzést adnak a listához Japán részéről, majd 2025-ben újból tárgyalnak az oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájának újabb bővítéséről.

A közlemény szerint Japán az EU-ban termelt agrár-élelmiszerek exportjának ötödik legnagyobb piaca. Az EU által Japánba exportált fő termékek közé a sertéshús, valamint a borok és más szeszes italok, a szivarok és a cigaretták, a sajtok, a csokoládé és más édességek, illetve egyéb feldolgozott mezőgazdasági termékek tartoznak. Az EU elsősorban leveseket és szószokat, növényi termékeket, valamint élelmiszeralapanyagként használt gabonakészítményeket importál a távol-keleti országból – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Nemrég a Borzag pálinka, a Sárréti kökény- és a Szabolcsi almapálinka került uniós oltalom alá, ezzel is védve a származási helyeket.”

Forrás: vg.hu
Fotó: Szendi Péter/Vas népe