A visegrádi államok vezetői megerősítették együttműködésüket

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett – emelte ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában.

A tárcavezető arról számolt be a cseh–lengyel–magyar–szlovák csúcstalálkozót követően, hogy rendkívül jelentős érdemeket szerzett abban a visegrádi együttműködés, hogy Közép-Európa „erős, szuverén és versenyképes” tudott maradni.
 
„És pont ezen érdemek miatt sokan ellenérdekeltek is voltak a visegrádi együttműködés folytatásában. Ma valószínűleg sokan várták azt, sokan fogadtak arra, hogy a visegrádi együttműködés többé nem fog létezni” – vélekedett.
 
„Akik így tettek, azoknak csalódniuk kellett, a miniszterelnökök hitet tettek a visegrádi együttműködés mellett. Ez Magyarország nemzeti érdekeivel abszolút egybeesik, hiszen így a jövőben is együtt tudunk működni azon kérdésekben, amelyek erősítik Magyarországot, erősítik a szuverenitásunkat, erősítik a gazdasági versenyképességünket” – szögezte le.
 
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a négy állam így együtt tud működni annak érdekében, hogy „illegális migránsok százezrei ne járkáljanak ide-oda” a területükön.
 
„Együtt tudunk működni annak érdekében is, hogy megőrizzük a szuverenitásunkat az energiamixünk összeállításában, megőrizzük szuverenitásunkat és versenyképességünket azáltal, hogy mi határozzuk meg, hogy milyen adómértékeket állapítunk meg az országban” – mutatott rá.
 
„És természetesen mi határozzuk azt meg a jövőben, hogy a gazdáinkat milyen módon védjük meg a silány minőségű gabona beáramlásától Európán kívülről” – tette hozzá.
 
„Jó hír Magyarországnak, a magyar nemzeti érdekekkel egybeesik az, ami ma történt Prágában” – összegzett a miniszter.
 
Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: AFP/Anadolu/Ozge Elif Kizil