Minden hatodik pár érintett valamilyen termékenységi problémában

Jövő héten rendezik meg Magyarországon a termékenységtudatosság hetét Budapesten és több nagyobb városban is, amelyen arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja a gyerekvállalást – fogalmazott Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni.

Rétvári Bence felidézte: az elmúlt években a kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél többeknek legyen elérhető a meddőségi ellátás. Központilag szervezetté tették azt, így nyolc meddőségi szakambulancia jött létre, továbbá ingyenessé tették a meddőségi kezeléseket, és növelték a beavatkozási lehetőségeket: míg korábban összesen öt beavatkozást fizetett az állam, most az első gyermeknél öt, a következőknél pedig négy-négy beavatkozást támogatnak az egészségbiztosítási alapból.

„Mindennek köszönhetően a korábbi évi 5000-5700-ról tízezer fölé nőtt a meddőségi kezelések száma, és a 2018 előtti 1400-1450-ről mostanra 2300 fölé nőtt a megszületett gyerekek száma” – ismertette Rétvári Bence.

Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézetének főigazgatója arról beszélt, hogy ma már minden hatodik pár küzd termékenységi problémával, ezért a prevenció elengedhetetlen. A főigazgató hangsúlyozta, éppen emiatt szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét, hogy már a gyerekvállalás előtt tudnak tenni az életmódjukkal, majd a megfelelő életkor megválasztásával azért, hogy annyi gyerekük szülessen, amennyit szeretnének.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: MTVA/Jászai Csaba