Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja

Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napján a felújított Tisza-kastélyban, Geszten mondott beszédet. Ünnepi szónoklatában párhuzamot vont a 110 évvel ezelőtti Magyarország és a mostani között, de kiemelte, hogy ami akkor Tisza Istvánnak nem sikerült, arra most képesek leszünk: kimaradni egy újabb, öldöklő háborúból. Hiába a háborús uszítók, a hamis messiások és az idegen ügynökök.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Geszten járt egy megemlékezésen. A beszédeket élőben közvetítették a kormányfő közösségi oldalán, amit az eső ellenére is sokan hallgattak a helyszínen a Tisza-kastély átadási ünnepségével egybekötött rendezvényen.

Orbán Viktor először köszöntötte a szintén megjelent köztársasági elnököt, Sulyok Tamást, az egyházi és világi elöljárókat, valamint mindenkit, aki a helyszínen tartózkodott. „Bátran mondhatjuk, a Tisza család felújított kastélya mellett, pár méterre a helyreállított kriptától, egy újabb háború fenyegető árnyékában, hogy itt összesűrűsödik a történelem” – kezdte beszédét a kormányfő.

„Egy nemzet százegynéhány éve elvesztette országa kétharmadát, és népe harmadát a határain kívülre szorították. Viszont ez a nemzet nem a beletörődést és az elmúlást, hanem a túlélést választotta” – folytatta Orbán Viktor. Szerinte a magyarok többre képesek, mint megemlékezni minden évben a veszteségről, ki tudják nyilvánítani határtalan összetartozásukat. És a népünk hálával adózik annak a családnak, ami oly sokat adott neki. A Tiszák történelme összeforrt a szabad, szuverén ország eszményével. „Tiszteletünket rójuk le a birtokuk és nyughelyük mellett, és azoknak, akik erről gondoskodnak” – mondta a miniszterelnök.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/belfold/2024/06/04/orban-viktor-beszed-geszt-tisza-kastely-nemzeti-osszetartozas-napja/

Forrás: index.hu
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala