1,7 százalékkal nőtt az első negyedévben a gazdaság teljesítménye

Az előzetes, korábbiaknál jóval hamarabb érkező, adattal egyező mértékben, 0,8%-kal nőtt az idei első negyedévben negyedéves alapon a magyar gazdaság – közölte kedden reggel a KSH. Ez megerősíti azt a képünket, hogy a magyar gazdaság elindulhatott a tavalyi recesszióból való kilábalás útján, és innentől kezdve már pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. Termelési oldalról leginkább a szolgáltatások húzták felfelé a gazdasági teljesítményt, felhasználási oldalról a háztartások fogyasztása.

Az idei első negyedévről április végén, azaz T+30 napos időablakkal közölt gyorsbecslést a KSH, így elvileg megnőtt a becslés bizonytalansága is. Részben ezért is volt fontos, hogy a statisztikai hivatal a mai részletes jelentése során milyen számokat közöl. Ezzel együtt végül az előzetesen közölt számokat erősítette meg a KSH, azaz negyedéves szinten a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8%-kal nőtt a magyar gazdaság. Éves alapon a nyers adatok szerint 1,1%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A GDP termelési és felhasználási folyamatait a ma közzétett részletes adatok alapján már tisztábban látjuk, illetve megerősíti a képünket, hogy termelési oldalról a szolgáltatások, felhasználási oldalról a háztartások fogyasztása húzta felfelé az első negyedévben a magyar GDP-teljesítményt.

Mindezt a számok nyelvén az alábbi ábrával is érzékeltetjük, és jól látszik, amit már a havi ipari adatokból is leszűrtünk, hogy az ipar teljesítménye gyenge volt az első negyedévben, és a beruházások nagy esésével párhuzamosan az import is hanyatlott, illetve a külpiaci nehézségek az export teljesítményét is visszahúzták.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240604/itt-a-magyar-gdp-adat-kezd-kijonni-a-godorbol-a-gazdasag-690049

Forrás: portfolio.hu
Fotó: KSH, Portfolio