Bemutatták az Európai Unióban július 1-jén kezdődő magyar soros elnökség célkitűzéseit

Hét prioritása lesz a július 1-jén kezdődő magyar soros elnökségnek az Európai Unió Tanácsa élén – jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János elmondta, a magyar kormány egy cselekvő, aktív elnökségre készül, és szerinte egy sikeres magyar elnökség Európa sikerét is jelenti.

Június 18-án, a Várkert Bazárban mutatta be Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő az Európai Unióban július 1-jén kezdődő magyar soros elnökség prioritásait.

Bóka János hét témát jelölt meg, amivel a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsának (röviden: Tanács) az elnökeként a magyar kormány szeretne előrelépést elérni:

– új európai versenyképességi megállapodás;
– európai védelmi ipar megerősítése;
– külső határok védelmének megerősítése, migráció kezelése;
– érdemalapú, objektív előírások szerinti és kiegyensúlyozott bővítéspolitika;
– stratégiai vita a kohéziós politika jövőjéről;
– gazdaközpontú agrárpolitika megvalósítása;
– illetve a demográfiai kihívások kezelése.

Mint azt a miniszter elmondta, Magyarország rendkívüli helyzetben veszi át a soros elnökséget az EU környező kihívásai miatt – példaként többek között az ukrajnai háborút vagy a klímaváltozást nevezte meg –, emellett pedig 2024 az átmenet éve is, hiszen az európai parlamenti választások után most fog felállni az uniós intézmények új vezetései.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:
https://index.hu/kulfold/2024/06/18/europai-unio-europai-unio-tanacsa-magyarorszag-soros-elnokseg-boka-janos-kovacs-zoltan-sajtotajekoztato/

Forrás: index.hu
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI