A magyar mezőgazdaság kitörési pontja a minőségi termelés

Az egyre erősebb nemzetközi versenyben a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a hozzáadott érték és a feldolgozottsági szint növelése, a jó minőségű élelmiszerek termelése lehet – mondta Nagy István az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Az agrárminiszter szerint a belföldi élelmiszeripar biztonságos alapanyagokra támaszkodhat, hiszen a Magyarországon a termesztési adottságok kiválóak, de a külföldi piacokon csak akkor lehet sikeres, ha követi a gyorsan változó fogyasztói elvárásokat. Fejlesztésekre azért is szükség van, mert mennyiségi versenyben a magyar mezőgazdaság nem lehet sikeres, az ötmillió hektárra kiterjedő belföldi gazdálkodás a világpiacon nem jelentős – tette hozzá.

A tárcavezető közölte, hogy az élelmiszeripari vállalkozások összesen 200 milliárd forint támogatásra pályázhatnak, ebből a komplex fejlesztéseket és építkezéseket 150 milliárd forintos, a kisebbeket ötvenmilliárd forintos keret segíti. A források ötvenszázalékos arányban járulhatnak hozzá a beruházásokhoz, de zöldcélokkal vagy integrációban megvalósuló pályázatoknál további tíz-tíz százalékkal növelhető a pályázati intenzitás, vagyis akár a hetven százalékot is elérheti.

Nagy István abban bízik, hogy a fejlesztési forrásait hatékonyan hasznosítva a magyar élelmiszeripari feldolgozók ötven százalékkal növelhetik az exportjuk összértékét. A miniszter várakozása szerint a mezőgazdaság kilátásai uniós szinten is kedvezőek, hiszen az EP-választás eredménye és a termelők hatékony tiltakozó akciói megteremthetik a normalitás útjára visszatérő gazdaközpontú agrárpolitika feltételeit Európában.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Facebook/Nagy István