A pápa Putyinnal szeretne találkozni

„Ferenc pápa moszkvai találkozási lehetőséget kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrajnai háború miatt – derült ki a Corriere della Sera című olasz napilap kedden megjelent interjújából, amelyet a katolikus egyházfővel készített. Ferenc pápa a háború kezdetén felkereste az orosz nagykövetséget, hogy magyarázatot kérjen, és felszólítsa Moszkvát a harcok befejezésére. Három héttel később Pietro Parolin bíborossal, a vatikáni diplomácia vezetőjével azt üzente Putyinnak, hogy szeretné meglátogatni őt Moszkvában.
A pápa elmondta: bár ajánlata továbbra is él, még nem kapott választ, és attól tart, hogy Putyin most nem is akar vele találkozni. Azzal a céllal utazott volna Moszkvába, hogy kísérletet tegyen a háború leállítására.
A katolikus egyházfő leszögezte: egyelőre nem megy Kijevbe, mert először Moszkvába kell mennie, és Putyinnal kell találkoznia. Ferenc pápa attól tart, hogy az orosz elnök nem fog megállni.
A Corriere della Sera Ukrajna felfegyverzésére vonatkozó kérdésére a pápa azt mondta: mindig is elutasította a fegyverkezési versenyt. Hozzátette: nem tud válaszolni arra, hogy helyes-e az ukránok felfegyverzése, mert ahhoz túl messze van a konfliktustól. Az viszont egyértelmű, hogy Ukrajna területén fegyvereket próbálnak ki – jegyezte meg.[…] A fegyverkereskedelem botrány, és kevesen lépnek fel ellene – tette hozzá.
Ferenc pápa elmondta: negyven perces virtuális találkozón vett részt az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárkával, aki az első húsz percben a háború jogosságát igazoló érveket olvasott fel neki. „Meghallgattam, és azt mondtam neki: semmit sem értek ebből. Testvérem, nem az állam papjai vagyunk, nem a politika nyelvét beszéljük, hanem Jézusét. Isten megszentelt népének pásztorai vagyunk. Ezért kell a béke útjait keresnünk, és a fegyverek tüzét beszüntetnünk” – mondta. Kirill pátriárka „nem válhat Putyin ministránsává” – jegyezte meg. A pátriárka nyíltan támogatja az ukrajnai háborút.”
Forrás: mandiner.hu
Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto / AFP